Ruskinja prijavila 1.397 sunarodnika jer su kritikovali rat u Ukrajini: Neki dobili otkaze zbog nje

Ruskinja Ana Korobkova tvrdi kako je od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. napisala 1.397 prijava u kojima denuncira sunarodnike koji kritikuju rat u toj zemlji, piše BBC.
Ruskinja prijavila 1.397 sunarodnika jer su kritikovali rat u Ukrajini: Neki dobili otkaze zbog nje
Foto: Beta/AP
"Nije mi ih žao. Osećam radost ako budu kažnjeni zbog mojih denuncijacija", kazala je Korobkova navodeći da su zbog njenih prijava ljudi novčano kažnjavani, otpuštani s posla i označavani kao strani agenti.
 
BBC ističe da su novi zakoni o cenzuri uvedeni nedugo nakon ruske invazije u Ukrajini te da Korobkova često prijavljuje ljude za "diskreditovanje ruske vojske", što je prekršaj za koji je predviđena novčana kazna do 50.000 rubalja (560 američkih dolara) ili do pet godina zatvora ako je počinjen više od dva puta.
Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema nezavisnoj ruskoj grupi za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8.000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditovanje ruske vojske.
 
"Svi oni koji se protive specijalnoj vojnoj operaciji suparnici su moje sopstvene dobrobiti", objasnila je Korobkova u razgovoru za BBC, predviđajući da bi u slučaju ukrajinske pobede mogla izgubiti svu svoju ušteđevinu i morala bi da nađe posao s punim radnim vremenom.
Korobkova uglavnom izveštava o osobama koje govore za medije, posebno one koje se pojavljuju u međunarodnim medijima, poput BBC-ja.
 
Jedna od meta Korobkove je antropološkinja Aleksandra Arkhipova. 
 
"Prijavila me je sedam puta", kaže Arkhipova, dodajući kako denuncijatorka prijavljivanje smatra svojom misijom.
 
"Ona je pronašla svoju nišu. Njene osude prilično su efikasno ućutkale stručnjake", dodaje Arkhipova, koja je sada u egzilu i smatra da su postupci Korobkove mogli doprineti tome da je ruska država u maju označi kao stranog agenta.
Korobkova, koja krije u kojem ruskom gradu živi, rekla je u poruci novinaru BBC-ja kako će nastaviti da piše optužbe protiv sunarodnika. 
 
"Imam dosta posla", dodala je ona.
  • B

    21.11.2023 23:29
    tako je drugarice
    Ilija Cvorovic lajks dis.
  • Hapsi lomi

    20.11.2023 20:30
    Tako rade pravi patrioti. Narod je najveći neprijatelj države.
  • Paor

    20.11.2023 17:03
    Rusiju niko živ više je ne poštuje niti se išta više ona pita! Kraj Ruske ere tek dolazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.