Antiratni aktivista iz Rusije koga su u februaru napali tvrdi da mu je zabranjen ulazak u Srbiju

Ruskom antiratnom aktivisti Iliji Zernovu nije dozvoljen ulazak u Srbiju radi suđenja u vezi sa napadom na njega od strane desničarskih ekstremista.
Antiratni aktivista iz Rusije koga su u februaru napali tvrdi da mu je zabranjen ulazak u Srbiju
Foto: 021.rs
On je stigao večeras, 4. novembra iz Nemačke na aerodrom Nikola Tesla, a suđenje u Beogradu u vezi sa napadom na njega koji se dogodio u januaru 2023. u jednom od beogradskih sudova zakazano je za ponedeljak, 6. novembra, piše N1.
 
"Stigao sam i predao pasoš, bili su spremni da ga overe pečatom, ali službenik pasoške kontrole je pogledao monitor računara, sačekao i pozvao kolegu", rekao je on.
Naveo je da su ga tada poslali u čekaonicu, gde su mu kasnije predati dokumenti kojima mu se zabranjuje ulazak bez navođenja razloga.
 
Zernov je izjavio da namerava da ostane u čekaonici aerodroma Nikola Tesla sve do početka suđenja.
On je živeo u Srbiji, nakon što je napustio Rusiju.
 
Bio je proganjan od strane policije u Rusiji zbog antiratnih akcija, a u Srbiji su ga napali ultradesničari kada je prefarbao natpis "smrt Ukrajini" i pokušao da prefarba grafite ruske jedinice Vagner.
 
Udarali su me po glavi i povredili mi bubnu opnu. 
 
"Našao sam advokata i dao izjavu tužilaštvu. U ponedeljak mu je zakazano suđenje, zato sam i došao. Ali nisu me pustili unutra. Dali su mi dokument o odbijanju ulaska, bez navođenja razloga. Pre postupka nisam imao takvih problema", rekao je on.
Zernova je 29. januara u Beogradu napala grupa muškaraca, dok je pokušavao da prebriše grafit mržnje "Smrt Ukrajini" koji je bio ispisan pored znaka ruske jedinice Vagner.
 
Nakon podnošenja krivičnih prijava, Zernov je novinarima 13. februara rekao da je među napadačima bio lider proruske ultradesničarske organizacije "Srpska desnica" Miša Vacić. Vacić je ovo demantovao.
  • Инспектор Вишекруна

    05.11.2023 11:23
    @Milan
    Какве везе имају графити Вагнера и "Смрт Украјини" са српском културом и српском државом?
    Србија је колико знам неутрална и као таквој непожељно је желети смрт и Украјини и Русији.
    А твоје познавање српске културе, обичаја нарочито правописа је фасцинантно! "Српску културу и Српску државу" се правилно пише "српску културу и српску државу". Поновити градиво за малу матуру. Срећа твоја да се мала матура може положити и са нула бодова.
  • Milan

    05.11.2023 08:37
    Руси што долазе овде треба да поштују Српску културу и Српску државу.
  • Marko, Liman

    05.11.2023 00:59
    Srbija kao Belorusija - ruska gubernija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija