Produženo primirje Izraela i Hamasa: Biće oslobođeno još talaca i zatvorenika

Primirje između Izraela i Hamasa produženo je jutros i sada se planira nastavak razmene talaca i isporuke pomoći u Gazu gde je humanitarna situacija katastrofalna.
Produženo primirje Izraela i Hamasa: Biće oslobođeno još talaca i zatvorenika
Foto: Beta/AP
Jedanaest izraelskih žena i dece koje je oslobodio Hamas ušlo je u Izrael protekle noći posle nešto više od sedam nedelja u zatočeništvu, u okviru četvrte razmene na osnovu prvobitnog četvorodnevnog primirja koje je počelo u petak i trebalo je jutros da istekne, navodi AP.
 
Palestinski zatvorenici, njih 33, koje je oslobodio Izrael stiglo je rano jutros u istočni Jerusalim i grad Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali.
Produženje primirja za dva dana objavio je Katar, navodeći da je to učinjeno uz podršku SAD i Egipta, što je podstaklo nadu i za dalja produženja.
 
Zahvaljujući primirju oslobođeno je 50 talaca koje je držao Hamas u Gazi i 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
Još 19 talaca, uglavnom stranih radnika, takođe je oslobodio Hamas, ali izvan sporazuma o primirju, navodi agencija Frans pres.
 
Primirje je produženo od jutros u 7 sati do četvrtka u 7 sati i omogućiće da se oslobodi još oko 20 talaca i 60 palestinskih zatvorenika.
 
Izrael je, međutim, najavio da ne odustaje od cilja da uništi vojne sposobnosti Hamasa i da okonča 16-godišnju vladavinu te islamske ekstremističke organizacije u Gazi posle napada na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.
 
Veruje se da Hamas i drugi ekstremisti još drže do 175 talaca, za čiju razmenu bi primirje moglo potencijalno da se produži za još dve i po nedelje.
 
Među njima ima vojnika i za njih će Hamas po svoj priici zahtevati mnogo više, navodi AP.
Prema podacima izraelskih vlasti, preko 1.200 ljudi, većinom civila, ubijeno je u napadima na Izrael.
 
Izraelska vojska je potom započela bombardovanje Gaze i pokrenula kopnenu ofanzivu 27. oktobra.
 
U Gazi je poginulo gotovo 15.000 Palestinaca, a među njima i oko 6.000 dece.
  • Detelinara

    28.11.2023 12:13
    Dobra vest, možda stanu sa ratom, odnosno ne nastave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.