Produženo primirje Izraela i Hamasa: Biće oslobođeno još talaca i zatvorenika

Primirje između Izraela i Hamasa produženo je jutros i sada se planira nastavak razmene talaca i isporuke pomoći u Gazu gde je humanitarna situacija katastrofalna.
Produženo primirje Izraela i Hamasa: Biće oslobođeno još talaca i zatvorenika
Foto: Beta/AP
Jedanaest izraelskih žena i dece koje je oslobodio Hamas ušlo je u Izrael protekle noći posle nešto više od sedam nedelja u zatočeništvu, u okviru četvrte razmene na osnovu prvobitnog četvorodnevnog primirja koje je počelo u petak i trebalo je jutros da istekne, navodi AP.
 
Palestinski zatvorenici, njih 33, koje je oslobodio Izrael stiglo je rano jutros u istočni Jerusalim i grad Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali.
Produženje primirja za dva dana objavio je Katar, navodeći da je to učinjeno uz podršku SAD i Egipta, što je podstaklo nadu i za dalja produženja.
 
Zahvaljujući primirju oslobođeno je 50 talaca koje je držao Hamas u Gazi i 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
Još 19 talaca, uglavnom stranih radnika, takođe je oslobodio Hamas, ali izvan sporazuma o primirju, navodi agencija Frans pres.
 
Primirje je produženo od jutros u 7 sati do četvrtka u 7 sati i omogućiće da se oslobodi još oko 20 talaca i 60 palestinskih zatvorenika.
 
Izrael je, međutim, najavio da ne odustaje od cilja da uništi vojne sposobnosti Hamasa i da okonča 16-godišnju vladavinu te islamske ekstremističke organizacije u Gazi posle napada na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.
 
Veruje se da Hamas i drugi ekstremisti još drže do 175 talaca, za čiju razmenu bi primirje moglo potencijalno da se produži za još dve i po nedelje.
 
Među njima ima vojnika i za njih će Hamas po svoj priici zahtevati mnogo više, navodi AP.
Prema podacima izraelskih vlasti, preko 1.200 ljudi, većinom civila, ubijeno je u napadima na Izrael.
 
Izraelska vojska je potom započela bombardovanje Gaze i pokrenula kopnenu ofanzivu 27. oktobra.
 
U Gazi je poginulo gotovo 15.000 Palestinaca, a među njima i oko 6.000 dece.
  • Detelinara

    28.11.2023 12:13
    Dobra vest, možda stanu sa ratom, odnosno ne nastave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.