Opala podrška: Proširenje Evropske unije podržava tek malo više od polovine građana EU

Proširenje Evropske unije podržava malo više od polovine građana Unije, manje nego pre godinu i po dana, pokazuje novo istraživanje Eurobarometar koje je danas objavljeno.
Opala podrška: Proširenje Evropske unije podržava tek malo više od polovine građana EU
Foto: 021.rs
Na pitanje u kojoj meri se slažu ili ne slažu sa izjavom "S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, EU treba da ubrza napore da dozvoli novim članicama da se pridruže EU", 53 odsto ispitanika je reklo da se slaže, dok 40 odsto ne misli tako.
 
U potpunosti se slaže 15 odsto građana, a isto toliko je reklo da se "u potpunosti ne slaže".
U istraživanju sprovedenom u proleće 2022, nekoliko sedmica posle početka rata u Ukrajini, podršku ubrzanju proširenja dalo je 58 odsto anketiranih.
 
Najveću podršku ubrzanju proširenja izrazili su građani Litvanije (72 odsto), zatim Poljske, Irske, Španije i Hrvatske (68 odsto).
Na drugoj strani, 37 odsto građana Češke misli da treba ubrzati proces proširenja, 40 odsto građana Slovačke, 41 odsto ispitanika u Austriji i Hrvatskoj i 43 odsto u Francuskoj i Nemačkoj.
 
U 19 zemalja se većina građana slaže sa tom izjavom, a u osam se većina ne slaže. U pet zemalja podrška ubrzanju napora na prijemu novih članica je porasla u odnosu na april-maj 2022, najviše u Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Luksembrugu i Sloveniji.
 
Podrška je smanjena u 17 članica EU, i to za najmanje 10 odsto u Malti, Poljskoj, Nemačkoj, Kipru, Češkoj i Estoniji. Najveća podrška je među mladima i visoko obrazovanim ispitanicima.
 
Istraživanje Eurobarometar je pokazalo i da 72 odsto građana misli da je njihova zemlja imala koristi od članstva u EU, a da 70 odsto veruje da je delovanje Unije uticalo na njihov svakodnevni život.
 
Više od polovine (57 odsto) je zainteresovano za predstojeće izbore za Evropski parlament.
 
Za ispitanike najvažnija pitanja su borba protiv siromaštva (36 odsto), javno zdravlje (34 odsto), klimatske poremene i podrška ekonomiji (29 odsto).
Pozitivnu sliku o EU ima 45 odsto građana, isto kao i pre šest meseci, 38 odsto ima neutralni stav, a negativnu sliku ima 16 odsto.
 
Kada je u pitanju životni standard, 73 odsto anketiranih očekuje da će se smanjiti naredne godine, a gotovo polovina (47 odsto) je reklo da im je životni standard već smanjen, dok je 37 odsto reklo da je imalo poteškoće s plaćanjem računa ponekad ili većinu vremena.
 
Istraživanje Eurobarometar je sprovedeno od 25. septembra do 19. oktobra u svih 27 članica EU, a učestvovalo je više od 26.500 ljudi.
  • Професор

    06.12.2023 19:50
    Волимо и ми вас. Кад шаљете новац а у супротном да нас не видимо ни у сновима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet