VIDEO: Pojavili se snimci napetog razgovara Zelenskog i Orbana

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao je kratak, ali naizgled intenzivan razgovor s čovekom koji preti da će blokirati aspiracije Ukrajine za EU, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.
On se s Orbanom sastao u nedelju na inauguraciji novog predsednika Argentine. Samo profesionalni čitaoci s usana mogli bi razumeti šta je rečeno između predsednika Zelenskog i čoveka koji se smatra "lošim dečkom" EU.
 
Zelenski je nakon puta u Argentinu u videoporuci objavio o čemu je razgovarao s mađarskim premijerom.
 
"Na marginama inauguracije razgovarao sam s mađarskim premijerom Orbanom što je moguće direktnije. Jasno je da smo razgovarali o našim evropskim pitanjima", rekao je neodređeno Zelenski. 
Njihov razgovor dolazi uoči onoga što bi mogla biti ključna nedelja za ukrajinske ratne napore. Predsednik Zelenski otputovaće u utorak u Vašington dok pokušava da spasi paket američke odbrambene pomoći vredan 60 milijardi dolara.
 
 
Američki predsednik Džozef Bajden poziva zakonodavce da odobre sredstva, ali se u sve umešala domaća, stranačka politika.
 
Ovo će biti druga poseta ukrajinskog lidera Beloj kući od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine - prethodna je bila u septembru prošle godine.
Lideri EU će se u četvrtak okupiti u Briselu gde je plan, u najmanju ruku, da se da zeleno svetlo za početak formalnih pregovora o pristupu Ukrajine. To je sledeći korak na veoma dugoj lestvici ka punopravnom članstvu u EU, iako nema garancija za uspeh. Paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra, u zajmovima i grantovima, takođe bi trebalo da bude potpisan.
 
 
Međutim, Viktor Orban je zapretio da će izbaciti oba dokumenta iz koloseka, izazvavši frustraciju u glavnim gradovima EU i bes u Kijevu.
 
Kritičari Orbana nazivaju "glasnikom" Vladimira Putina, budući da je održao veze s ruskim predsednikom uprkos odluci Moskve da pokrene invaziju na Ukrajinu.
 
 
Uprkos tome što je klimao glavom kroz niz uzastopnih paketa sankcija Moskvi, Orban se takođe izjasnio protiv slanja više novca i oružja Ukrajini.
 
On tvrdi da šefovi EU "guraju" pridruživanje Ukrajine "u grlo" i pozvao je na "stratešku raspravu" o celokupnom pristupu bloka. Orban je čak opisao potencijalnog novog člana EU kao "jednu od najkorumpiranijih zemalja na svetu".
To je optužba koja izaziva bes u Kijevu, s obzirom na to da je Orban optužen da je nadgledao demokratsko nazadovanje u svojoj zemlji. Neki veruju da mađarski lider koristi Ukrajinu kao pregovaračku moć, kako bi pokušao da izvuče više novca iz EU.
 
Treba reći i to da postoje zemlje EU, osim Mađarske, koje imaju rezerve prema širenju bloka. Ali prema jednom briselskom diplomati, Budimpešta je ta koja za sada stoji sama u održavanju diskusija.
  • RV

    14.12.2023 08:53
    Ali, šezdeset milijardi dolara.. Ne miliona, već milijardi.
  • nula

    12.12.2023 07:17
    što je Orban bezobrazan i još populista, nametnuo diktaturu u Mađarskoj,totalna medijski izolovanost malog bednika Orbana.
    A što je Zelenski borac za slobodu Evrope , brani Evropu od Putinizma, ukrajinci ginu li ginu da odbrane divnu Evropu, divne evropske vrednosti, evropske slobode, i još ih optužuju da su korumpitani, umesto da budu zahvalni.
    Pa svet se totalno poremetio, divni i predivni ukrajinci , a madžari sve gori i nezahvalni
  • M

    11.12.2023 18:20
    Tipičan desni populista, oportunista, koji je izrastao u omanjem gradu sa rojalističkom tradicijom na antikomunističkom raspoloženju i koji u isto vreme nije osetio strahote rata. Takvih u Srbiji ima na pretek, zagrebite oko Valjeva, Kraljeva, Smedereva, Kragujevca... smatraju da je Putin, bivši KGB-ovac neko novo lice "tradicionalne", nacionalne Rusije, a ne svih negativnih pojava koje su "krasile" totalitarni Sovjetski Savez, čvrsta ruka, blablabla. U suštini totalitarista, uzor za Orbana koji bi da bude u svojoj zemlji despot, totalitarista, diktator, koji da bi zaštitio "mađarske nacionalne interese" gazi preko bilo čega i bilo koga. Zelenski je za njega otelotvorenje razuma i patriotizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.