Nemačka pokrajina uvela uslov: Ako hoćete državljanstvo - morate pozitivno da se izjasnite o Izraelu

Nemačka pokrajina Saksonija-Anhalt namerava da ubuduće od svakog kandidata za sticanje državljanstva traži da se izjasni za pravo Izraela na postojanje, piše Dojče vele.
Nemačka pokrajina uvela uslov: Ako hoćete državljanstvo - morate pozitivno da se izjasnite o Izraelu
Foto: Pixabay
Saksonija-Anhalt je pre svih drugih pokrajina uvela pravilo da će podnosioci zahteva za nemačko državljanstvo morati da se pozitivno izjasne o pravu Izraela da postoji.
 
To proizilazi iz direktive koju je izdala pokrajinska ministarka unutrašnjih poslova Tamara Cišang.
U dopisu koji je ta demohrišćanska (CDU) političarka poslala nadležnim ustanovama navodi se: "Sticanje nemačkog državljanstva zahteva pozitivno izjašnjavanje o pravu na postojanje Izraela".
 
U dopisu se dalje naglašava da kandidati za sticanje državljanstva moraju da, uoči dodele državljanstva, potpišu izjavu da "priznaju pravo na postojanje Izraela i osuđuju sva nastojanja usmerena protiv postojanja države Izrael".
Osim toga, u dokumentu koji je potpisala ministarka, navodi se i da se mora paziti na to "da li postoje naznake da su prisutni antisemitski stavovi".
 
Doduše, pravna regulativa sticanja državljanstva u Nemačkoj je stvar savezne države, ali primena pravnog okvira u nadležnosti je pokrajina. Saksonija-Anhalt je pozvala i druge nemačke pokrajine da postupe isto. 
 
U nacrtu novog nemačkog zakona o državljanstvu, o kojem upravo raspravlja Bundestag, navodi se: "Antisemitski, rasistički i drugi nečovečni postupci nisu spojivi s garancijom ljudskog dostojanstva u Ustavu".
 
Čitav niz političara vladajućih socijaldemokrata, zelenih i liberala smatra da je takva formulacija dovoljna, odnosno da posebna izjava o pravu Izraela na postojanje nije neophodna.
Socijaldemokrata Helge Lind primetio je recimo da se jednim potpisom ne može otkloniti sva mržnja prema Izraelu.
 
Neki drugi političari iz vladajuće koalicije zabrinuti su zbog toga što direktiva iz Saksonije-Anhalt nepotrebno polarizuje u situaciji koja je ionako napeta.
  • Granollers

    17.12.2023 20:35
    Iz krajnosti u krajnost.
    Ludilo.
  • Džoni

    14.12.2023 11:28
    na Berlin!!!!!!
    uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  • red justice

    12.12.2023 13:59
    Nemci nepogrešivo na lošoj strani istorije. To je redak talenat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet