Uvećan budžet za vojsku SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o politici odbrane, kojim je u fiskalnoj 2024. godini za finansiranje odbrane predviđeno 886 milijardi dolara, 28 milijardi više nego u ovoj.
Uvećan budžet za vojsku SAD
Foto: Pixabay
Za usvajanje zakona, koji je u sredu usvojen u Senatu, glasalo je 310 kongresmena, a 118 je bilo protiv, od toga 73 republikanca i 45 demokrata. Zakon je poslat na potpisivanje predsedniku Džou Bajdenu.
 
Zakonom je dozvoljeno povećanje plata pripadnicima vojske od 5,2 odsto, što je najveće povećanje u više od dve decenije.
Veliki broj zakonodavaca protivio se odredbi koja omogućava kratkoročno produženje kontroverznog zakona koji dozvoljava nadzor stranih državljana bez naloga. Pristalice tvrde da je to kritično sredstvo za očuvanje nacionalne bezbednosti, ali je naišlo na kritike zbog moguće zloupotrebe.
 
Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi omogućava američkoj vladi da do obaveštajnih podataka dolazi prikupljanjem komunikacijskih zapisa stranih lica sa sedištem u inostranstvu, koja koriste komunikacione usluge sa sedištem u SAD.
To je izazvalo tenzije na Kapitol Hilu, ali je važenje tog kontroverznog zakona ipak produženo do 19. aprila naredne godine.
 
Danas usvojeni zakon predviđa i uspostavljanje generalnog inspektora, koji će biti zadužen za nadgledanje pomoći koju SAD šalju Ukrajini.
 
Zakon ne uključuje dve kontroverzne odredbe koje se odnose na abortus i pristup zdravstvenoj zaštiti transrodnih osoba, koje su bile u zakonu o politici odbrane Predstavničkog doma koji je usvojen ovog leta.
 

Teme

SAD
  • Realista

    14.12.2023 22:05
    Više novca, manja vrednost
    Ne ložite se, ovim se samo pegla deo inflacije i poskupljenje novih godišnjih ugovora za održavanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.