Šolc Orbanu predložio da popije kafu izvan sale: Kako je doneta odluka o pregovorima Ukrajine i EU?

Nemački kancelar Olaf Šolc predložio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da "možda popije šoljicu kafe van prostorije" u kojoj su lideri Evropske unije odlučivali o otvaranju pregovora sa Ukrajinom.
Šolc Orbanu predložio da popije kafu izvan sale: Kako je doneta odluka o pregovorima Ukrajine i EU?
Foto: Beta/AP

Time su obe strane dobile šta su želele, objavio je portal Politiko, pozivajući se na izvore u EU koji su predlog Šolca nazvali "izuzetnom strategijom".

Ta ideja omogućila je da 26 lidera EU, koji su ostali u prostoriji, jednoglasno odobri ukrajinski evropski put, čime je ispunjeno pravilo ako je jedan lider odsutan, dok je Orban ostao veran sobi i može da kaže da nije glasao "za", objašnjava portal.

Politiko prenosi da su Šolc i Orban razgovarali "sa strane", a onda je Orban napustio prostoriju i tako omogućio da EU donese istorijsku odluku otvaranju pregovora sa Ukrajinom.
 
Šolcova izuzetna strategija, kako su Politiku prenela tri zvaničnika upoznata s detaljima, učinila je da mnogi u Briselu, ali i šire "podignu obrve".
 
Učinak nemačkog kancelara na evropskoj sceni, od kako je 2021. godine preuzeo funkciju, bila je razočaravajuća do sada i mnogi su mu zamerali da mu nedostaju taktika i pregovaračke sposobnosti njegove prethodnice Angele Merkel.
 
Ideja da jedan od lidera EU napusti prostoriju kako bi se postiglo jedinstvo je veoma neuobičajena, a diplomate i zvaničnici EU nisu mogli da se sete i navedu primer da je tako nešto ikada urađeno ranije.
  • Bezelbub

    15.12.2023 20:47
    Kakva genijalna strategija, IQ180 Šolc hahaha.. Na šta se svela EU spoljna politika...
  • 70+

    15.12.2023 17:08
    @Aa
    Pa ipak se Orbanovo "uklanjanje" ne moze porediti sudbinom Navaljnog: i on je uklonjen, ali ne sa sednice, nego mozda i sa ovog sveta. Jesu li to ruske vrednosti za koje se Vi zalazete?
  • Lala

    15.12.2023 15:11
    ?
    Onda je Orban ili glup ili naivan,a možda se i za neke ustupke nagodio sa EU

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet