Evropska komisija usvojila paket pomoći za Palestinu

Evropska komisija je danas saopštila da je usvojila paket pomoći od 118,4 miliona evra za podršku Palestinskoj upravi, u sklopu godišnje raspodele sredstava za Palestinu.

Usvojena finansijska pomoć doprineće isplatama plata i penzija državnih službenika na Zapadnoj obali, socijalnim davanjima za ugrožene porodice, plaćanju medicinskih uputa u bolnice u Istočnom Jerusalimu i podršci administrativnom i tehničkom kapacitetu institucija Palestinske uprave, koja ima kontrolu nad Zapadnom obalom, ali ne i u Pojasu Gaze, gde vlada ekstrtemistički Hamas.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je situacija u Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, "veoma zabrinjavajuća".
 
"Već smo četvorostruko povećali humanitarnu pomoć Pojasu Gaze. Posle pažljivog pregleda naših fondova, objavljujemo i preko potrebnu pomoć Palestinskoj upravi. EU ostaje najveći međunarodni donator pomoći Palestincima, i već razmatramo širi srednjoročni paket za sledeću godinu kako bismo doprineli ekonomskoj i političkoj stabilnosti Gaze i Zapadne obale, kada uslovi to dozvole na terenu", kazala je Fon der Lajen.
Evropska unija je najveći pružalac spoljne pomoći Palestincima, koja iznosi oko 1,2 milijarde evra za period od 2021. do 2024. u okviru Evropske zajedničke strategije, od čega je već usvojeno 809,4 miliona evra.
 
Finansijski paket, koji će pomoći Palestinskoj upravi da pokrije plaćanja u 2024. godini, usvojen je posle revizije finansijske pomoći EU Palestini, objavljene posle tragičnih događaja 7. oktobra, kada je najnoviji rat započet napadom Hamasa na Izrael.
 
Kratkoročni paket će dopuniti srednjoročni paket planiran za narednu godinu, sa ciljem doprinosa postavljanju osnova za ekonomsku i političku stabilnost Gaze i Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalim i područje C, na osnovu rešenja po modelu dve države, navodi EU.

Obuhvatniji paket uključiće ostatak prvobitno predviđenih sredstava u vrednosti od 61 milion evra za projekte u 2023. godini, koji će biti predstavljeni sledeće godine kada uslovi na terenu dozvole.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.