Grčka ne odustaje od legalizacije istopolnih brakova, uprkos protivljenju crkve

Grčka vlada je saopštila da će ispuniti obećanje o legalizaciji istopolnih brakova i pored velikog otpora crkve.
Grčka ne odustaje od legalizacije istopolnih brakova, uprkos protivljenju crkve
Foto: Pixabay
Portparol vlade Pavlos Marinakis je rekao da će predlog zakona ući u skupštinsku proceduru tokom tekućeg mandata ove vlade, koji se završava 2027. godine.
 
Saopštenje vlade dolazi nakon što je Sinod Grčke pravoslavne crkve izdao svoje saopštenje u kome izražava oštro protivljenje prema tom predlogu.
Glavni argument crkve je bio u vezi sa odgajanjem dece u takvim zajednicama, tvrdeći da ih gej parovi tretiraju kao "pribor" i "kućne ljubimce".
 
Crkva tvrdi da bi proširenje bračnih prava stvorilo zakonsku obavezu da se na kraju ispune i roditeljska prava, u skladu sa međunarodnim obavezama o pravima, koji je Grčka potpisala.
"Stav Grčke crkve ostaje da deca imaju urođenu potrebu, a samim tim i pravo da odrastaju sa muškim ocem i ženskom majkom. Nikakva društvena modernizacija i nikakva politička korektnost to ne mogu zaobići", navodi se u crkvenom saopštenju.
 
"Mi uvek sa poštovanjem slušamo mišljenje Crkve. Ali u isto vreme sprovodimo našu politiku i slušaćemo stavove društva, civilnog sektora, građana, institucija i drugih političkih partija", rekao je Marinakis.
 
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Grci podeljeni po pitanju istopolnih brakova, ali se više protive proširenju roditeljskih prava na gej parove.
 
Grčka je legalizovala istopolna građanska partnerstva 2015. godine.

Teme

lgbt
  • Bradonja

    09.02.2024 22:54
    Strašno šta nam rade! Dokle ovo ide? Ima li kraja?
  • Zoja

    08.01.2024 21:15
    Bravo Grci
    Ne dajte bradonjama da vam odredjuju ko se s kim zeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.