Četiri komandanta Vojske RS optuženi za ratne zločine kod Prijedora 1992. godine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv petorice visokih komandanata Vojske Republike Srpske zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora 1992. godine.
Četiri komandanta Vojske RS optuženi za ratne zločine kod Prijedora 1992. godine
Foto: 021.rs
U optužnici se navodi da su Veljko Brajić, Slobodan Taranjc, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić krajem jula 1992. godine učestvovali u oružanom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mesta u blizini Prijedora, koje je nastanjeno, uglavnom, civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, prenosi Radio slobodna Evropa.
 
U napadu je u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima najmlađi dečak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloletna žrtva bošnjačke nacionalnosti. 
Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.
 
Dodaje se da su prilikom napada počinjena silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom, muškaraca, odvedeno je u prijedorske logore.
Nekoliko žrtava preminulo je tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zavorenika dovezena iz Briševa.
 
"Prilikom napada uništavani su i zapaljeni verski i civilni objekti, a preživelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susednih naselja proterano je i prislino preseljeno sa tog područja, njih oko 350 civila", ističe se u saopštenju.
 
Tela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana tokom 1997, 1998. i 2001. godine.
 
Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 143 svedoka, od čega će pet svedočiti uz dodeljene mere zaštite, dva veštaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.
 
Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.
 
U Prijedoru i okolnim mestima ubijeno je 3.176 osoba. Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.
Za zločine u Prijedoru, prema informacijama udruženja žrtava, dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda i izrečene kazne od oko 800 godina zatvora.
 
U Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog tribunala prebačen na Sud BiH.
  • Asa

    30.12.2023 19:35
    Pa do
    Kad vise, verovatno jos jedno 100 godina ce da bude isto tj vatanje tih i takvih bez obzira da li su krivi ili ne ne.
  • Marsovac

    30.12.2023 17:48
    Sisak / Zadar
    Kad će biti pohapšeni i osuđeni zločinci koji su '91 i '92 likvidirali civile u gradovima Sisak, i Zadar?
  • Mary Poppins

    30.12.2023 14:25
    Svi koji su počinili ratne zločine, podstrehivali na mržnju,ubistva,silovanja,progon i pljačku trebaju da odgovaraju na najveće zatvorske kazne bez obzira na naciju, veru, boju kože, položaj i status u društvu. Na najstrože kazne, da nikome ne padne na pamet da ponovi slične zločine u budućnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet