Severna Koreja u 2024: Još tri špijunska satelita, više nuklearnog oružja, priprema za rat sa SAD

Severnokorejski vođa Kim Džong Un najavio je da će u 2024. lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnih sredstava i uvesti moderne borbene dronove.
Severna Koreja u 2024: Još tri špijunska satelita, više nuklearnog oružja, priprema za rat sa SAD
Foto: Beta/AP
On je pozvao da se zemlja spremi da se suoči sa potezima konfrontacije od strane SAD-a i njihovih sledbenika, saopštili su državni mediji.
 
Kim je govorio na plenarnom sastanku vladajuće Radničke partije na kraju godine na kome se određuju ciljevi za narednu.
 
On je nagovestio da će se pojačati testiranje oružja uoči američkih predsedničkih izbora koji će biti u novembru 2024.
Tokom petodenevnog plenuma vladajuće partije završenog juče Kim je rekao da su potezi SAD-a i njihovih sledbenika protiv Severne Koreje bili ove godine bez presedana i da su doveli Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, prenosi zvanična novinska agencija KCNA.
 
"Ta ozbiljna situacija zahteva od nas da ubrzamo radove na sticanju ubedljivih kapaciteta ratnog odgovora i potpunu i savršenu vojnu spremnost da suzbijemo bilo koji vid provokacija neprijatelja jednim potezom", rekao je Kim.
 
Izneo je planove za lansiranje još tri vojna špijunska satelita iduće godine pored prvog satelita za izviđanje koji je zemlja lansirala u novembru 2023.
Posmatrači su kazali da Kim veruje da će pojačana nuklearna sposobnost dati još jednu šansu da se obnovi diplomatija na vrhu sa SAD i izdejstvuje olakšanje sankcija ako se posle izbora Donald Tramp vrati u Belu kuću, prenosi AP.
 
Kim je naglasio potrebu da se uspostavi "pouzdana osnova" za povećanje nuklearnog naoružanja Severne Koreje, u osvrtu na pogone za proizvodnju plutonijuma i obogaćenog uranijuma.
 
Kim je takođe naredio vlastima da pojačaju proizvodnju podmornica i razviju razne vrste bespilotnih borbenih letelica, dronova, navodi KCNA.
 
Od prošle godine do kraja ove Severna Koreja izvela je probne testove sa više od 100 balističkih raketa, od kojih su mnoge bile sa nuklearnim kapacitetima i sa mogućnošću stizanja do Južne Koreje i kopnenog dela SAD, što predstavlja kršenje sankcija UN. 
 
SAD i Južna Koreja odgovorili su povećanim brojem vojnih vežbi i raspoređivanjem američkih bombardera, nosača aviona i podmornice na nuklearni pogon u Južnoj Koreji. Severna Koreja to vidi kao vežbu za invaziju na njenu teritoriju.
 
Tokom partijskog skupa Kim je koristio ratobornu i podrugljivu retoriku protiv Južne Koreje nazivajući je "poluparalizovanom deformisanom američkom kolonijom sa američkom kulturom". Rekao je da se Južna Koreja ne može smatrati partnerom za pomirenje ili ujedinjenje.
Naredio je vojsci da upotrebi sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearna, da osvoji Južnu Koreju u slučaju ratnog sukoba.
 
Rekao je da Severna Koreja mora da učvrsti saradnju sa, kako je rekao, antiimperijalističkim, nezavisnim zemljama koje se protive zapadnoj hegemoniji predvođenoj SAD-om. Nije imenovao te zemlje, ali Severna Koreja nastoji da pojača saradnju sa Rusijom i Kinom, koje su više puta blokirale nastojanja SAD i drugih zemalja da se ojačaju sankcije UN protiv Severne Koreje zbog sprovođenja zabranjenih raketnih proba, navodi AP.
  • dictatoris civitatis

    05.01.2024 11:17
    zamrznuti konflikti se polako odmrzavaju. u slabljenju uspostavljenog svetskog poretka svaki diktatorčić vidi svoju priliku, uključujući našeg sa njegovom dvorskom svitom
  • mrva

    31.12.2023 21:06
    Zju.. zamisli rat sa SAD. Bez obzira sto se Sev Korea ni sa cim drugim ne bavi osim jacanjem svoje armije, u sukobu sa Amerikom, od njih bi ostala samo prazna, radioaktivna teritorija..
  • Paja

    31.12.2023 13:07
    Opa
    Svi diktatori bi da ratuju.
    Boli njih briga za svoj narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.