Bugarska i Rumunija delimično ulaze u Šengen zonu od 31. marta

Bugarska i Rumunija delimično će se uključiti u Šengen zonu slobodnog kretanja u Evropskoj uniji (EU) od 31. marta 2024, objavila je EU.
Bugarska i Rumunija delimično ulaze u Šengen zonu od 31. marta
Foto: 021.rs
Dvadesetsedam zemalja članica EU jednoglasno su odlučile da od kraja marta ukinu kontrole na vazdušnim i pomorskim granicama te dve zemlje unutar evropskog prostora, navodi se u saopštenju.
 
Dvadesetsedmorica treba da donese novu odluku o datumu za ukidanje kontrola na kopnenim granicama, unutar EU, za Rumuniju i Bugarsku, navodi se u saopštenju Saveta EU, tela koja predstavlja zemlje članice.
Evropska komisija pozdravila je odluku koja je usledila posle 12 godina pregovora.
 
"Danas je veliki istorijski trenutak za Bugarsku i Rumuniju, dan velikog ponosa za bugarske i rumunske građane", pozdravila je odluku predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
Komisija je, u saopštenju, podsetila da je još 2011. procenila da su te dve zemlje spremne da se pridruže šengenskom prostoru. 
 
Ranije ove nedelje rumunska vlada je saopštila da su Bukurešt i Sofija postigle sporazum sa Austrijom o delimičnom pristupanju Šengenskom prostoru u martu 2024, u zoni pomorske i vazdušne granice.
 
Beč je prošle godine stavio veto na njihov ulazak u Šengensku zonu zbog suviše velikog dolaska ilegalnih imigranata na teritoriju Austrije, a onda se složio da ukine veto u zamenu za pružene garancije.
 
Sofija i Bukurešt su prihvatili da se više bore protiv ilegalne imigracije u saopštenju potpisanom u subotu.
 
Bugraska i Rumunija su se takođe obavezale da će u punoj meri primeniti evropsko pravo, koje predviđa da preuzimaju zahteve za azil u tim zemljama pri dolasku migranata.
  • Zoran

    01.01.2024 09:22
    Vv
    @Dejan taj +384 je ostavljen za Istru, a ti ako ti nije dobro u Srbiji, idi i živi u Bugarskoj. Srbi u Vojvodini su se os 1848 borili da se prisajedine matici Srbiji. Znamo mi dobro koja susedna država pali vatru po Vojvodini.
  • Dejan

    31.12.2023 23:45
    v
    No mante srbistan, da smo pametni,isli bi da odradimo Osmeh Vojvodine i da ubrzamo taj pozivni +384 i da ovi jugno brinu brigu svoju a mi cemo svoju !!!
  • Жарижте

    31.12.2023 23:05
    Трећа земља
    Хејтери ће да кажу не треба у ЕУ а њихови макрои им дају минималац од исте.
    А због главног поремећеног макроа Србија иде из ЕУ а да никада није ни ушла… Русија улази у ЕУ пре Србије како ствари стоје!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.