Premijerka Francuske podnela ostavku: Mandat obeležen političkom krizom u državi

Premijerka Francuske Elizabet Born je podnela ostavku koju je predsednik Emanuel Makron prihvatio, saopšteno je iz njegove kancelarije.
Premijerka Francuske podnela ostavku: Mandat obeležen političkom krizom u državi
Foto: Beta/AP
Makron nije odredio ko će naslediti Born na toj poziciji.
 
Promena premijera dolazi nakon godinu dana obeleženih političkom krizom u zemlji, zbog sporne reforme penzionog sistema i zakona o imigraciji.
Emanuel Makron je na Tviteru zahvalio bivšoj premijerki.
 
Elizabet Born je stupila na dužnost u maju 2022. godine nakon što je Makron drugi put izabran za predsednika. Bila je druga premijerka u istoriji Francuske.
Ona će nastaviti da se bavi tekućim pitanjima dok ne bude izabrana nova vlada.
 
U Francuskoj, ankete javnog mnjenja pokazuju da Makronova stranka zaostaje za liderom krajnje desnice Marin le Pen za nekih osam do 10 poena ispred glasanja u junu.
 
Ko bi mogao da bude novi premijer?
 
Spekulacije o rekonstrukciji vlade bile su rasprostranjene u nedeljama otkako je usvajanje pooštrenih imigracionih pravila tesnom većinom u parlamentu otkrilo duboke pukotine u Makronovoj centrističkoj većini. Sam Makron je obećao novu političku inicijativu.
 
Među onima koji se navode kao potencijalni kandidati za zamenu premijerke su 34-ogodišnji ministar obrazovanja Gabrijel Atal i 37-ogodišnji ministar odbrane Sebastijan Lekornu, od kojih bi svaki bio najmlađi premijer Francuske do sada.
Ministar finansija Bruno Le Mer i bivši ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi takođe su pominjani od strane analitičara kao moguće opcije.
 
Promena premijera neće nužno dovesti do promene u političkom pristupu, već će pre signalizirati želju da se odmakne od penzionih i imigracionih reformi i fokusira se na nove prioritete, uključujući postizanje pune zaposlenosti.
  • Ns

    08.01.2024 23:42
    Francuska imala premijerku!?
  • Pele

    08.01.2024 23:16
    Evropa sve visi lici na stanje pred drugi svetski rat, ogromna netrpeljivost vlada u svim drzavama, sve se teze zivi svuda, ne nazire se izlazak iz krize, sve vuce na novi svetski rat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.