Pripadnik američke mornarice odavao vojne tajne Kinezima: Osuđen na 27 meseci zatvora

Pripadnik američke mornarice osuđen je na 27 meseci zatvora zbog odavanja osetljivih vojnih informacija obaveštajnom oficiru Narodne Republike Kine, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.
Pripadnik američke mornarice odavao vojne tajne Kinezima: Osuđen na 27 meseci zatvora
Foto: Pixabay
Dvadesetšestogodišnji Venang Žao, takođe poznat kao Tomas Žao, iz Monteri Parka, osuđen je nakon što je u oktobru 2023. priznao krivicu po dve tačke optužnice, za urotu i za primanje mita kršenjem službenih dužnosti.
 
Žao, koji je bio stacioniran u pomorskoj bazi Ventura u Port Huenemeu, imao je sigurnosno odobrenje američke vlade i prošao je rutinsku obuku o pokušajima neprijateljskih nacionalnih država da dođu do osetljivih informacija, što znači da je imao pristupe tajnim sigurnosnim podacima koje je kasnije delio, prenosi Index.hr.
Između avgusta 2021. i maja 2023. Žao je primio najmanje 14.866 dolara u 14 odvojenih isplata mita od kineskog obaveštajnog oficira.
 
On je uputio Žaou da tajno prikuplja i prenosi osetljive američke vojne podatke i ponudio mu plaćanje bonusa za kontrolirane i poverljive informacije.
Žao je u više navrata ulazio u ograničena vojna i pomorska postrojenja kako bi prikupljao tajne podatke o operativnoj sigurnosti američke mornarice, vojnoj obuci i vežbama kritičnoj infrastrukturi. 
 
Koristio je šifriranu komunikaciju za prenos tih osetljivih informacija do obaveštajnog oficira. 
 
Otkrio je planove za vežbu pomorske obuke velikih razmera u Pacifičkom okeanu, operativne naredbe i nacrte za radarski sastav usmeren na raketne sastave smeštene u Okinavi u Japanu.
Žao je pokušao prikriti svoje zločine i odnos s obaveštajcem uništavanjem dokaza.
 
"Žao je izdao svoju zemlju i osramotio se kada je primio mito od obaveštajca Narodne Republike Kine. Kao rezultat toga, on je sada udaljen iz vojske i služiće kaznu u saveznom zatvoru. Današnja kazna pokazuje da će kancelarija državnog advokata brzo delovati kako bi iskorenio i kaznio one koji žele potkopati sigurnost naše zemlje", rekao je američki državni advokat Martin Estrada.
  • ...

    09.01.2024 18:53
    Za skoro dve godine primio oko 15000 dolara?
  • Mornar

    09.01.2024 17:27
    Kakva tajna, takva i kazna
    "Između avgusta 2021. i maja 2023. Žao je primio najmanje 14.866 dolara u 14 odvojenih isplata"
    - Kakva tajna, takav i novac ali i kazna ! Jednostavno smešno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.