Šef Pentagona tajno u bolnici: O hospitalizaciji nije bio obavešten ni Bajden

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin hospitalizovan je oko novogodišnjih praznika, ali njegovi najbliži saradnici i javnost to nisu znali.
Nije poznat ni razlog njegovog prijema u bolnicu, javlja Glas Amerike (VOA), navodeći da je Ostin preuzeo odgovornost za tu situaciju, ali da tajnost nije praksa kada je reč o visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država.
 
Njegova zamenica Ketlin Hiks nije unapred obaveštena da je Ostin od 1. januara u bolnici, već je za to saznala kada je došla da preuzme njegove dužnosti nekoliko dana kasnije.
Predsednik Džozef Bajden je za hospitalizaciju Ostina saznao tek 4. januara, rekao je Rojtersu anonimni zvaničnik.
 
Bajden je, inače, na vrhu lanca vojne komande i direktno je nadređen Ostinu, čija je dužnost da u svakom momentu može da odgovori na bilo kakvu krizu nacionalne bezbednosti.
Sedamdesetogodišnji Ostin je u saopštenju naknadno naveo da preuzima "punu odgovornost" za tajnost u vezi sa prijemom u bolnicu.
 
Pentagon je 7. januara objavio nove detalje u vezi sa hospitalizacijom sekretara za odbranu - da je Ostin imao intervenciju 22. decembra, da je dan kasnije otpušten kući, a da je 1. januara ponovo primljen zbog jakih bolova.
 
Ovo saopštenje, koje je potpisao general major Pet Rajder, ne navodi detalje o tome zašto je Ostin morao da ostane na intenzivnoj nezi.
 
Rečeno je da je Ostin smešten na intenzivnu negu "iz medicinskih razloga, i da je tamo ostao zbog privatnosti i rasporeda pacijenata unutar bolnice".
 
To što Pentagon nije objavio da je Ostin hospitalizovan i što najviši zvaničnici za to danima nisu znali, ukazuje na manjak transparentnosti u vezi sa Ostinovom bolešću, koliko je ozbiljna i kada bi mogao da napusti bolnicu.
 
Takva tajnost nije praksa kada je reč o visokim američkim zvaničnicima i članovima kabineta, konstatuje VOA.
Rajder je objasnio da su Ketlin Hiks i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saznali da je Ostin u bolnici tek 4. januara, a da je njegova šefica kabineta Keli Megsamen "bila bolesna i da nije mogla ranije da obavesti ostale".
 
U saopštenju u subotu, Ostin je preuzeo odgovornost za to što niko nije obavešten.
 
"Priznajem da je trebalo bolje da radim na tome da javnost bude obaveštena, i obavezujem se da to poboljšam. Ali, važno je da naglasim da je reč o mojoj medicinskoj intervenciji i da je moja odgovornost da odlučim šta će o tome biti objavljeno", navodi Ostin u saopštenju i dodaje da se oporavlja i raduje brzom povratku u Pentagon.
  • milicica

    08.01.2024 22:33
    smerujija
    Kao da se Bajden nesto pita

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.