Dečak u Hrvatskoj pretio učenicima da će ih ubiti i zapaliti školu: Oglasio se Ustavni sud

Zbog teškog incidenta 16-godišnjak u Hrvatskoj završio je u istražnom zatvoru, ali je Ustavni sud sada utvrdio da je prekršeno pravo na ličnu slobodu koju garantuje Ustav Hrvatske.
Dečak u Hrvatskoj pretio učenicima da će ih ubiti i zapaliti školu: Oglasio se Ustavni sud
Foto: 021.rs
Iako je njegova advokatica tražila da mu se odredi neka blaža mera, zadržan je iza rešetaka. Ignorisane su i reči njegovih roditelja koji su bili spremni da uzmu bolovanje i prilagode radno vreme kako bi bili uz svog sina, piše N1.
 
Sudiji istrage koji je odlučivao o zahtevu tužilaštva da se dečak pritvori bilo je važno samo ono što je uradio u školi, a radilo se o incidentu o kome javnost u Hrvatskoj do sada nije bila obaveštena.
Zbog čega je uhapšen?
 
Dečak je, kako je rekonstruisao Ustavni sud, sredinom oktobra prošle godine tokom odmora na školskom hodniku prišao četvorici učenika svog razreda i jednog od njih bez ikakvog povoda poprskao suzavcem. 
 
U idućem trenutku šakom u kojoj je imao tzv. bokser, zamahnuo je prema njemu. Drugi učenik sprečio ga je u daljem napadu.
Dečak je zatim iz džepa izvadio nož skakavac i počeo da preti deci, govoreći kako će ih "sve pobiti, baciti molotovljev koktel, zapaliti".
 
Nakon toga razredni starešina je uspeo da ga savlada, ali se tada 16-godišnjak obratio njemu: "Oni nisu zaslužili da žive, vratiću se ja u školu, zapaliću školu, sve ću vas pobiti", rekao je.
 
Nije prestao s pretnjama
 
Kasnije je i u kancelariji direktora nekoliko puta ponovio da će zapaliti školu i sve ih pobiti, a iste je reči ponovio i pred policajcima koji su pozvani na intervenciju.
 
Uplašio je svojim činom ostale učenike, ali i zaposlene u školi. Zato je prijavljen zbog pretnje, ali i pokušaja nanošenja teških povreda.
 
Nakon privođenja na sud određen mu je istražni zatvor jer je sudija zaključio da bi mogao ponoviti krivična dela koja su mu stavljena na teret.
 
Doduše, dečak je nakon incidenta najpre dve nedelje proveo na lečenju, a zatim je sve priznao.
 
Da li je trebalo da ide u zatvor?
 
Već tokom ročišta za određivanje istražnog zatvora tvrdio je da se oseća puno bolje.
 
"Uzimao sam terapiju i ne osećam nikakvu negativnu energiju. Nemam potrebu da uradim ništa od onoga što piše na ovom papiru. Izvinjavam se svima koje sam uplašio, svim učenicima u mom razredu, kao i profesoru", kazao je dečak.
 
U međuvremenu je čak i isključen iz škole, a roditelji, koji do tada nisu bili svesni da ima bilo kakvih psihičkih problema, odlučili su da prilagode svoje poslovne obaveze kako bi se mogli više posvetiti svom detetu.
 
"S obzirom na sve to, te prema Konvenciji o pravima deteta, smatram da je državno tužilaštvo trebalo da predloži neku drugu meru, a ne istražni zatvor. Smatram i da bi se nekom merom opreza ili istražnim zatvorom u domu mogla postići ista svrha. Dobio je i terapiju protiv psihotičnih stanja, a nisam sigurna može li se ta vrsta lečenja uopšte sprovoditi u zatvorskim uslovima. Ovom dečaku treba lečenje, a ne zatvor", istakla je dečakova advokatica na sudu, a isto je ponovila i u ustavnoj tužbi.
Šta je odlučio Ustavni sud?
 
Ustavni sud utvrdio je u presudi da je dečaku, iako je počinio teško krivično delo, povređeno pravo na slobodu. 
 
Naime, u rešenju kojim mu je određen istražni zatvor nije bilo obrazloženo zašto je baš morao da ostane iza rešetaka, a zašto mu nije određena neka blaža mera.
 
"Zbog toga je maloletniku povređeno pravo na ličnu slobodu zagarantovano Ustavom Hrvatske", zaključilo je veće Ustavnog suda Hrvatske na čelu sa sudijom Rajkom Mlinarićem.
  • Zoki

    10.01.2024 05:40
    @Mary Poppins
    Alo gari!
    Jel ti čitaš vest!?
    Ovo nije bilo u Srbiji!!!
  • w/e

    10.01.2024 04:58
    cool
    Koliko dugo se u Srbiji ceka na odgovor ustavnog suda?
    Obrazlozenje advokata okrivljenog je u potpunosti opravdano. Ukoliko je neko psihijatrijski bolesnik koji nije svestan posledica svojih postupaka, tj. neuracunljiv, ni u Srbiji ne moze krivicno da odgovara. Zatvorom se nece nista resiti, dok je ocito da mu psihijatrijska terapija pomaze. Iako bi prosecni srbenda pozvao na linc za ovakve stvari, treba uzeti u obzir da ne mozemo da dozivotno zatvaramo i lincujemo ljude koji imaju psihicke probleme ukoliko postoji adekvatna terapija za njih.
  • ...

    10.01.2024 02:26
    A zbod cega je sve to uradio? Jesu li ga maltretirali pa mu je pukao film, ili je prosto nasilnik ili psihicki nestabilan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.