Poljska: Policija uhapsila osuđene opozicione poslanike koji su se krili u kabinetu predsednika

Policija je ušla u Predsedničku palatu u Varšavi dok u njoj nije bilo predsednika Andžeja Dude, i uhapsila dvojicu pravosnažno osuđenih poslanika i ministara prethodne vlasti.
Poljska: Policija uhapsila osuđene opozicione poslanike koji su se krili u kabinetu predsednika
Foto: Pixabay
Oni su se od jutra krili kod predsednika da ih ne sprovedu u zatvor.
 
"Svi su jednaki pred zakonom", poručio je ministar unutrašnjih poslova Marćin Kjervinjski.
Varšavska policija je potvrdila da je ušla u kancelariju šefa države i zadržala bivšeg ministra u prethodnoj vladi stranke Pravo i Pravda Marijuša Kaminjskog i njegovog zamenika Maćeja Vonšika s kojima se Duda i slikao.
 
Obojicu je Okružni sud u Varšavi osudio pravosnažno 20. decembra prošle godine na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja dokumenata i prisluškivanja bez dozvole suda.
To su uradili dok su rukovodili Centralni biroom za borbu protiv korupcije u vreme prve vlade lidera Prava i Pravde, tada premijera Jaroslava Kačinjskog, u operaciji koja je dokazima o korupciji trebalo da reši Kačinjskog neugodnog koalicionog partnera Andžeja Lepera.
 
Osuđeni su još 2015. godine, ali ih je pomilovao predsednik Andžej Duda pre no što je presuda postala pravosnažna. 
 
Vrhovni sud Poljske je posle nekoliko godina presudio da je predsednik po Ustavu morao da čeka da presuda postane pravosnažna, te da je njegovo pomilovanje ništavno, što je obnovilo suđenje.
 
Opoziciona stranka Pravo i Pravda koja je do izbora 15. oktobra prošle godine osam godina vladala Poljskom, kao i predsednik Andžej Duda koji je isto iz redova konzervativaca Kačinjskog, ne priznaju tu odluku Vrhovnog suda, kao ni pravosnažnu presudu varšavskog suda i kaznu dve godine zatvora uz gubitak biračkog prava, dakle i poslaničkog mandata.
 
Afera oko poslaničkih mandata Kaminjskog i Vonšika koji su proglasili da su politički zatvorenici nove koalicione vlade premijera Donalda Tuska, zakuvava se od početka godine.
 
Predsednik Sejma poljskog parlamenta Šimon Holovnja otkazao je danas sednicu donjeg doma o budžetu koja je trebalo da počne sutra i odložio je za nedelju dana dok se strasti ne smire i situacija pravno ne raščisti.
 
"Ljudi koji su se borili sa kriminalom u višim krugovima - jer o tome se radi, treba da budu strpani u zatvor, iako ih je predsednik pomilovao posle skandalozne presude", kazao je večeras lider opozicionih konzervativaca Jaroslav Kačinjski.
 
Nakon kontroverznih reformi pravosudja u koje se Pravo i Pravda upustilo posle dolaska na vlast već od 2016. godine, i zbog kojih je Poljska u sporu sa Evropskom unijom zbog sistemskih rizika po pravnu državu sa tako politizovanim pravosudjem, u Poljskoj je od formiranja nove vlade široke koalicija kojoj su na izborima Poljaci poverili većinu u oba doma, trenutno na snazi dvovlašće i pravni haos.
Prethodna vlast poljskih konzervativaca, sada opozicija, jednostavno ne priznaje odluke sudova koje joj ne odgovaraju, dok nova vlast osporava rad sudova kada u njima učestvuju sudije predložene u vreme prethodne vlasti od strane politizovanog Zemaljskog saveta sudstva, tzv. "neosudije".
 
Premijer Donald Tusk kao i policija upozorio je predsednika Andžeja Dudu da kazne zatvora prete i onima koji pomažu pravosnažno osudjenima da se kriju pred kaznom zatvora.
 
"Uznemiruje me to što se šef države uključio u pružanje pomoći ljudima koji su prekršili zakon. Gospodine predsedničke, prekinite taj opasni teatar. To je sabotiranje Ustava, što je nedopustivo", kazao je na konferenciji za novinare Tusk.
 
Zvaničnici Prava i Pravde govore večeras o državnom udaru od strane premijera Tuska i okupili su svoje pristalice ispred Predsedničke palate, dok su za četvrtak, 11. januar najavili veliki protest u Varšavi.
  • Branko

    10.01.2024 08:47
    Fino. Neka tamo pokusaju neku "obojenu revoluciju", mada ovog puta za to nece imati podrsku onih koji te revolucije osmisljavaju i seju po svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.