EU gubi oko milion radno sposobnih stanovnika godišnje

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da će zemlje članice EU morati da se suoče s teškim izazovima kako stanovništvo kontinenta stari.
EU gubi oko milion radno sposobnih stanovnika godišnje
Foto: Pixabay
Ona je tokom posete Grčkoj rekla da se "radno sposobno stanovništvo u EU smanjuje za jedan milion godišnje, što znači da bi legalna migracija trebalo da raste gotovo jedan milion godišnje".
 
Ona je rekla da postoji hitna potreba da se odustane od ilegalne migracije i pronađu legitimnije alternative.
Evropska komisija pokušava da izvrši reviziju migracionih pravila u celoj Evropskoj uniji pre kraja njenog mandata i izbora za Evropski parlament u junu, a preliminarni dogovor postignut je prošlog meseca.
Prema projekcijama koje je napravila agencija EU za statistiku Evrostat, udeo populacije starije od 65 odsto će se povećati sa 21,1 odsto u 2022. godini na 31,3 odsto do kraja ovog veka.
 
Iako je zabrinutost oko migracija ojačala podršku krajnje desničarskim i partijama koje se protive EU u mnogim evropskim zemljama, Johanson tvrdi da je "izazivanje ksenofobije i rasizma" generisano ilegalnom migracijom.
  • dz0

    11.01.2024 06:53
    Izazivanje ksenofobije proizvodi birokratija koja podize namete, stanovnistvo stari te se penzioni fondovi opterecuju... Oni koriste laksu precicu, samo poskupe umesto da povecaju radno stanovnistvo i to je ta "ksenofobija" licemerna. Imigranti sa niskim platama nemaju dovoljne plate da pune te fondove. Zato se narod i digao u EU sto povrh svega se jos ratuje sa Rusijom i odvaja za Ukrajinu. Politika Zelenih broji poslednje dane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.