Meštanka Pljevalja tužila državu sudu u Strazburu zbog zagađenog vazduha

Elzana Hrković iz Pljevalja tužila je svoju državu, Crnu Goru, sudu u Strazburu zbog povrede ustavnog prava na zdravu životnu sredinu.
Meštanka Pljevalja tužila državu sudu u Strazburu zbog zagađenog vazduha
Foto: Pixabay
Naime, zbog toga što u Pljevljima prema podacima sa državnih mernih stanica 124 dana u godini nivo PM čestica bude iznad dozvoljenog, Elzana Hrković je odlučila da tuži Crnu Goru, pišu Vijesti.me.
 
Deset godina, koliko se vrše zvanična merenja, Pljevljaci veći deo godine udišu zagađen vazduh.
Njen advokat kaže da je sud u Strazburu za mnogo manja zagađenja utvrđivao povredu ovog prava i da je cilj tužbe da sud natera državu da nešto učini.
 
"U periodu dužem od 10 godina PM čestice prekoračuju i domaće i međunarodne standarde. Apsolutno svake godine vazduh je u Pljevljima zagađen do alarmantnog nivoa", kaže advokat Danilo Vujanović.
On dodaje da ima "priličnu dozu uverenosti da je zagađenje u Pljevljima jedan od najvećih primera zagađenja iz prakse evropskog suda za ljudska prava".
 
"Stopama Elzane Hrković spremni su da krenu mnogi građani Pljevalja i njima nije cilj da se obogate, već da nateraju državu da reaguje", objašnjava advokat.
 
On ističe i da će se prvi put Crna Gora braniti od sopstvenih podataka, onih iz mernih stanica. Tužbom se traži da Crna Gora, ukoliko izgubi pred sudom, plati 1.500 evra Elzani Hrković ali se i obaveže da će svakog meseca plaćati još po 500 evra, sve dok ne reši problem zagađenja.
  • Mjestanka

    11.01.2024 19:27
    Konačno jedna pametna žena, da uradi pravu stvar. Da je sreće tužio bi svaki Pljevljak jer ovo je pitanje po kome treba svi da se ujedine i urade nešto za napaćeni narod Pljevalja .
  • Ljubomir

    10.01.2024 09:12
    Farsa jer EU zatvorio sve svoje elektrane na ugljen a pogledajte na stranici EBRD nadjite Tender i upisite Serbia. Naci cete preko 330 projekata gdje financiraju termo elektrane u Srbiji jer su ih u EU zatvorili. Zagadjenje i filtracije nemogu da se zaustave nema tog sistema to oni znaju. Zabole ih sto ce stotine hiljada dece da ima zdravstvene probleme i da umiru.
  • Adv

    10.01.2024 08:42
    Da to je moguće već preko 20 godina. Tužili su i ljudi iz Eu svoje države. Čak i iz čiste Holandije. Presuda će biti neka sitna naknada, ne viša od par hiljada evra i preporuka državi d'uradi nešto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.