Izrael optužen za genocid u Gazi, počinje postupak u Hagu

Južnoafrička Republika tužila je Izrael pred Međunarodnim sudom pravde zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze, a preliminarni postupak u Hagu počinje danas.
Izrael optužen za genocid u Gazi, počinje postupak u Hagu
Foto: Beta/AP
Sud će danas saslušati argumente Južnoafričke Republike, a Izrael će imati priliku da se izjasni u petak.
 
Južnoafrička Republika u svom zahtevu za pokretanje pravnog postupka tvrdi da su izraelska dela i propusti (genocidnog karaktera, jer su počinjeni s potrebnom specifičnom namerom da unište Palestince u Gazi kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe), prenosi Dojče vele.
I Južnoafrička Republika i Izrael su članovi Konvencije o genocidu iz 1948. godine, koja obavezuje svoje potpisnice na sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida.
 
Genocid, prema ugovoru, čine određene radnje čiji je cilj uništenje, u celini ili delimično, neke nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe.
Navedeno je da su razlog za inicijativu Južnoafričke Republike akcije i pretnje Izraela palestinskom narodu posle 7. oktobra 2023. godine.
 
Izrael navodi da njegove vojne akcije u Gazi imaju cilj da unište Hamas kako bi država Izrael bila bezbedna od te militantno-islamističke grupe.
 
Posle saslušanja, Međunarodni krivični sud će odlučiti da li će odobriti zahtev Južnoafričke Republike za uvođenje privremenih mera, kao neke vrste hitne pomoći, koja će važiti dok je slučaj u toku, objašnjava za Dojče vele docent međunarodnog prava i ljudskih prava na Triniti koledžu u Dablinu Majkl Beker.
 
Južnoafrička Republika zatražila je od Međunarodnog suda pravde nekoliko privremenih mera, a među njima je i zahtev da Izrael "odmah obustavi svoje vojne operacije u Gazi i protiv nje", kao i da se ne upušta u akte genocida i da preduzme razumne mere da ga spreči, ali i da omogući pristup humanitarnoj pomoći.
 
Južnoafrička Republika takođe traži redovne izveštaje Međunarodnog suda pravde o ovim merama.
"Izrael sa gnušanjem odbacuje krvnu klevetu koju širi Južnoafrička Republika, kao i podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde", napisao je portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat na platformi X, nekadašnjem Tviteru.
 
Optužbe su, takođe, odbacili izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Isak Hercog.
  • milicica

    11.01.2024 13:31
    nisu navodno
    Gernocid je stvaran i ocigledan jer neme vise Gaze a stotine hiljada raselju
    eno a hiljade mrtvih a sto je najgore Izrael i otvoreno govori o unistenju a SAD PODRZAVAJU I BICE KAO POJEO VUK MAGARCA KAO STO SMO I MI BOMBARDOVANI
  • Mićo

    11.01.2024 09:48
    Opalaaa, eto vam ga ko je pričao kako ih štiti amerika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.