SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare u Jemenu: Huti poručuju - "platićete veliku cenu"

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici.
SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare u Jemenu: Huti poručuju - "platićete veliku cenu"
Foto: Beta/AP
Američka vojska i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu, potvrdilo je američko vazduhoplovstvo.
 
Među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva. U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila, prenosi BBC.
"Ostajemo posvećeni našim ključnim partnerima na Bliskom istoku u odbrani od militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući ekstremiste Huta i pretnju koju oni predstavljaju za regionalnu bezbednost i stabilnost", rekao je komandant vazduhoplovnih snaga SAD Aleks Grinkevič.
 
Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters.
Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici. Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica.
 
Za napade su korišćene rakete tipa "tomahavk" lansirane sa brodova i iz borbenih aviona. Ciljevi Huta uključavali su logističke centre, sisteme PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.
 
Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cenu" za ovu "očiglednu agresiju" nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu.
 
 
Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters. Huti su takođe najavili da će se nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu. 
 
Huti su saopštili da je u napadima poginulo pet njihovih boraca, a da je šest ranjeno. Portparol Huta ponovio je da napadi neće "proći bez kazne ili odmazde", prenosi Rojters. On je rekao da su izvedeni napadi na 73 cilja u Jemenu.
 
  
 
Bajden: Ovo je direktnan odgovor na napade Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru
 
Da se napad dogodio, stigla je i potvrda iz Bele kuće gde se u saopštenju navodi da su su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti.
 
Bajden je 11. januara naveo da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru. Dodao je da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe, preneo je Rojters.
 
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta.
 
Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.
 
Zvaničnik američke odbrane izjavio je da je Ostin pratio operaciju u Jemenu u realnom vremenu iz bolnice gde je operisan zbog raka prostate, objavio je BBC. Taj zvaničnik je rekao da je Ostin bio "aktivno uključen" i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u 72 sata koji su prethodili operaciji.
 
  
 
Nakon Amerike, oglasio se i britanski premijer Riši Sunak koji je takođe potvrdio da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.
 
"Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine", naveo je britanski premijer u saopštenju, prenosi BBC.
 
Dodao je da su zato preduzete ograničene, neophodne i srazmerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s napadima Huta, kako bi bile oslabljene vojne sposobnosti Huta i zaštićena globalna plovida. 
 
Sunak je optužio Hute za niz opasnih i destabilizujućih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, koji ugrožavaju britanske i druge međunarodne brodove i uzrokuju značajne poremećaje na važnoj trgovinskoj ruti i porast cena robe.
 
"To ne može proći", upozorio je Sunak. On je pozvao Hute da prestanu sa napadima i preduzmu korake za deeskalaciju.
Kakve su reakcije?
 
Ovim povodom reagovala je Saudijska Arabija koja je pozvala na uzdržanost i izbegavanje eskalacija nakon vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje povezane sa Hutima u Jemenu. 
 
U saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Rijad pažljivo prati situaciju "sa velikom zabrinutošću", prenosi Rojters.
 
"Kraljevina naglašava značaj održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crvenog mora, kao i slobode polovidbe", navedeno je u saopštenju.
 
Iran je najoštirije osudio američko-britanske napade na jemenske Hute, saopštio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.
 
"Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu. Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi", rekao je Kanani, prenosi Rojters pozivajući se na portal Nurnjuz.
 
Takođe, je Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.
 
"Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu", navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.
 
Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.
 
"Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu", navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.
 
Rusija je osudila napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu navodeći da su oni još jedan primer izvrtanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava. 
 
Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi napade na Jemen i da intenzivira međunarodne napore za sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.
 
"Vazdušni napadi SAD na Jemen još su jedan primer toga kako Anglosaksonci izvrću rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno zanemaruju međunarodno pravo radi eskalacije situacije u regionu zbog ostvarivanja svojih destruktivnih ciljeva", napisala je portparolka Ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.
 
Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu. Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze, javlja Rojters.
 
Agencija navodi da su demonstranti na Tajms skveru uzvikivali "Dalje ruke od Bliskog istoka", "Dalje ruke od Jemena" i "Dalje ruke od Gaze".
 
Učesnici protesta u blizini Bele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Slobodna Palestina" i "Zaustavite bombardovanje Jemena".
 
Palestinska militantna grupa Hamas oštro je osudila američko-britanski napad na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu. 
 
Hamas je u saopštenju naveo da će SAD i Velika Britanija snositi odgovornost za uticaj tog napada na pogoršanje bezbednosti regiona, preneo je Rojters. 
  • Б

    12.01.2024 23:36
    О Јупитеру, волу, итд.
    Једна земља напала је другу земљу, цео НАТО је скочио да је брани, испоручује јој оружје, шаље паре и сл. Две земље су напале трећу и сад се Запад прави да је то оправдано. Пре 25 година 19 земаља је напало једну и то је за многе у данашњој Србији у реду...
  • Plaćač poreza

    12.01.2024 21:35
    Huti. Novi tim terorista za koje će rusoljubi da navijaju.
  • Zamenik zamenika

    12.01.2024 19:12
    Kada braća rusi idu da pomažu svojoj proxy hutskoj braći pošto su ih nahuškali na USA i Veliku Britaniju i zašto nikad zna li se šta? Tako rusi pomažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.