Bajden: SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da njegova zemlje ne podržava nezavisnost Tajvana posle održanih predsedničkih izbora na tom ostrvu gde je pobedio Lai Čing-te.
"Mi ne podržavamo nezavisnost", rekao je Bajden.
 
SAD ne priznaju Tajvan kao državu i smatraju Kinu jedinom legitimnom vladom, ali ipak pružaju tom ostrvu veliku vojnu pomoć.
Šef američke diplomatije Entoni Blinken čestitao je pobedu Lai Čing-teu kao i građanima Tajvana na njihovom "čvrstom demokratskom sistemu".
 
"SAD čestitaju Lai Čing-teu na njegovoj pobedi na predsedničkim izborima u Tajvanu. Takođe čestitamo narodu Tajvana što je još jednom pokazao snagu svog snažnog demokratskog sistema i izbornog procesa", naveo je Blinken.
Kandidat vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) Lai Čing-te je pobednik na danas održanim tajvanskim predsedničkim izborima prema gotovo potpuno prebrojanim glasovima, a njegovi protivnici već su priznali poraz.
 
Glasači su danas birali novog predsednika Tajvana i novi saziv parlamenta. Dosadašnji potpredsednik Lai Čing-te, iz vladajuće Demokratske napredne stranke, osvojio je 40,2 odsto glasova.
 
Kina je ocenila uoči izbora da Lai predstavlja ozbiljnu opasnost zbog njegovih stavova u prilog nezavisnosti Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom.
  • Ljubica

    14.01.2024 10:31
    A Kosovo podrzavas,bajdeneeee!
  • Nisu

    14.01.2024 09:45
    Promenili
    Pesmu,samo lažu kao i do sada
  • Joca

    13.01.2024 20:30
    Kina može da priča šta hoće. Tajvan je nezavisna država. Bajden, sa druge strane, mora da se drži mlakih stavova, ali vojna podrška Tajvanu ne sme da prestane.

    Živela sloboda. Živeo SAD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.