Evropski sud u Strazburu presudio protiv Grčke u slučaju smrti migranta

Evropski sud u Strazburu je presudio protiv Grčke u slučaju smrtnog ranjavanja Sirijca tokom potere njene Obalske straže za čamcem za krijumčarenje migranata kod grčkog ostrva Pserimos u Egejskom moru
Evropski sud u Strazburu presudio protiv Grčke u slučaju smrti migranta
Foto: Pixabay
Sud je naložio Grčkoj da plati 80.000 evra supruzi i deci Belala Tela koji je tada metkom ranjen u glavu, a umro je u decembru 2015. godine, više od godinu dana kasnije.
 
Sud je rekao da Grčka nije adekvatno regulisala upotrebu vatrenog oružja Obalske straže i da je ona prekršila pravo na život iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Tel je 22. septembra 2014. godine putovao u čamcu sa još 14 ljudi koji se nije zaustavio kada je patrolni čamac grčke obalske straže to naredio kod ostrvca Pserimos u istočnom Egeju.
 
Sud je rekao da je kapetan motornog čamca s migrantima "izveo opasne manevre", sudarivši se sa patrolnim čamcem Obalske straže, a da je potom, po izveštaju na koji se poziva sud, obalska straža ispalila sedam hitaca upozorenja i 13 hitaca u brodski motor, pokušavajući da ga zaustavi.
Dvojica Sirijaca su ranjena - Tel u glavu, a drugi putnik u rame.
 
Evropski sud je u presudi naveo da je primenjena sila bila "nesrazmerna" i da pripadnici Obalske straže "nisu proverili da li ima putnika" kada su otvorili vatru. Sud je naveo i da ima nedostataka u istrazi grčkih vlasti.
 
Dvojicu turskih državljana za koje je utvrđeno da su upravljali čamcem, grčki sud je već osudio.
 
Grčka odbacuje optužbe da Obalska straža sistematski silom sprečava dolazak potencijalnih azilanata.
  • w/e

    16.01.2024 20:28
    cool
    Koja je svrha granice, kada neko iz EU naredi da ne smes da je stitis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.