Sud u Francuskoj osudio policajce zbog nasilja nad mladićem poreklom iz Afrike 2017. godine

Sud u Francuskoj osudio je trojicu policajaca zbog nasilja prema mladiću Teu Luhaki u predgrađu Pariza.
Sud u Francuskoj osudio policajce zbog nasilja nad mladićem poreklom iz Afrike 2017. godine
Foto: Pixabay
Luhaka je zadobio teške povrede rektuma od udaraca policijskom palicom tokom provere identiteta u februaru 2017. godine.
 
Sva trojica policajaca su dobila uslovne kazne, oficir koji je palicom povredio Luhaku osuđen je uslovno na 12 meseci, a druga dvojica na po tri meseca svaki.
 
Luhaka je poreklom iz Afrike, u vreme incidenta imao je 22 godine, a policajce je optužio da su ga napali tokom rutinske provere identiteta u radničkom predgrađu Pariza Olne su Boa, u kome mahom žive migranti.
 
Sud u gradu Bobinji, oko 9 kilometara severoistočno od Pariza, odbacio je optužbu za "trajno ranjavanje". Ranije je odbačena i optužba za silovanje.
Bez obzira na blage kazne, Luhaka je za francuske medije izjavio da mu je presuda donela osećaj da je sve završeno.
 
I advokat policajca, koji je dobio uslovnu kaznu od 12 meseci, pozdravio je presudu.
 
Veliko nezadovoljstvo građana izazvao je video koji se pojavio na internetu, a na kome se vidi Luhakino hapšenje 2017. godine.
U predgrađima Pariza organizovani su protesti, koji su trajali nedelju dana. Neki od njih bili su nasilni.
 
Aktivisti za ljudska prava već dugo se žale na francusku policiju za koju tvrde da zloupotrebljava svoja ovlašćenja tokom provere identiteta ljudi poreklom iz Afrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.