Poljoprivrednici danas traktorima blokiraju Pariz i druge gradove, na ulicama 15.000 policajaca

Francuski poljoprivrednici danas će blokirati pristupe velikim gradovima, a za Pariz su naveli da planiraju "opsadu", preneli su tamošnji mediji.
Poljoprivrednici danas traktorima blokiraju Pariz i druge gradove, na ulicama 15.000 policajaca
Foto: Beta/AP
Vlasti će danas raposrediti oko 15.000 policijaca, dok je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zamolio policiju i žandarmeriju da pokažu umerenost i da intervenišu samo u krajnjem slučaju, ako je ugrožen integritet ljudi ili u slučaju ozbiljne štete na objektima.
 
Vozila žandarmerije već su sinoć viđena na nekim lokacijama, posebno oko međunarodnog aerodroma Roasi Šarl de Gol, kod Pariza.
Vodeći sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je da poljoprivrednici sa traktorima nemaju nameru da ulaze u Pariz već da blokiraju nekoliko strateških saobraćajnica, preneo je list Figaro na svom sajtu.
 
Poljoprivrednici su rekli da ne znaju koliko će dugo trajati blokada i da će to da zavisi od odluka novog premijera Gabrijela Atala.
Blokade su najavljene oko drugih gradova, kao što su Lion, Bordo i Marsej gde će biti organizovane takozvane "operacije puža" odnosno spora vožnja do mesta blokade.
 
Pored poljoprivrednika u Bordou će biti i protest vozača taksija, koji su takođe najavili blokade nekih puteva, preneli su francuski mediji koji na svojim sajtovima prenose mape sa lokacijama koje će biti blokirane.
 
Poljoprivrednici su nezadovoljnim najavljenim merama vlade.
 
Atal je u petak predstavio hitne mere, uključujući i odustajanje od povećanja poreza na dizel (GNR), velikih naknada za uzgajivače čija su goveda bila zaražena hemoragičnom bolešću i teških sankcija protiv tri poljoprivredno-prehrambenih proizvođača koji nisu poštvali francuske zakone o cenama.
Poljoprivrednici posebno osuđuju pad prihoda, niske penzije, inflaciju i stranu konkurenciju.
 
Nezadovoljstvo francuskih poljoprivrednika dešava se pošto su njihove kolege u Nemačkoj mobilisane od kraja decembra protiv reforme oporezivanja dizela u poljoprivredi koju je donela vlada kancelara Olafa Šolca.
  • milicica

    29.01.2024 13:44
    pa gospoda Francuzi ce sad
    sta je policijska tortura kao i jesenas pa nece deliti epitete onima koji su za njih male mace a tek svaki dan gledam video kako je Australijska prebijala proteste protiv vakcinacije napadajuci petorica jednog i pse ko0ji kidisu na protestante. Surovi, strasni .
  • Realista

    29.01.2024 09:46
    srpskog seljaka treba...
    I srpski seljak je blokirao nešto, lokalnu kafanu, posle sastanka sa tehničkom vladom, da svima ispriča gde je bio i šta je pio tamo...
  • pape

    29.01.2024 09:29
    Da daa
    Tako se to radi, a ne ove naše prodane duše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet