VIDEO: Počelo renoviranje egipatske piramide, snimak izazvao bes dela javnosti

U Egiptu je započeta restauracija Mikerinove piramide, treće najveće piramide u Gizi, a u planu je da ovaj vrhunski spomenik drevne arhitekture ponovo dobije granitnu "fasadu".
Mostafa Vaziri, načelnik egipatskog Vrhovnog veća za antikvitete, nazvao je ovaj poduhvat "projektom veka".
 
U videu objavljenom na Fejsbuku u petak Vaziri je prikazao kako radnici postavljaju granitne blokove preko zidova piramide, koja se nalazi na istom platou kao i Sfinga, Keopsova i Kefrenova piramida, prenosi Euronews Srbija.
Kada je originalno sagrađena, piramida je bila popločana granitom, ali je tu "fasadu" vremenom izgubila. 
 
Cilj obnove je da se vrati originalni stil ove impozantne građevine, a radovi bi trebalo da traju tri godine.
"Biće to poklon Egipta svetu u 21. veku", rekao je Vaziri, koji se nalazi na čelu egipatsko-japanskog tima stručnjaka zaposlenih na ovom projektu.
 
 
Međutim, na društvenim mrežama oglasili su se mnogi kritičari ovog poduhvata, među kojima i egiptološkinja Monika Hana, dekanka arapske Akademije nauka, tehnologije i pomorskog transporta.
 
 
"Samo nam nedostaju ploče na Mikerinovoj piramidi! Kada ćemo prestati sa apsurdima u upravljanju egipatskim nasleđem? Svi međunarodni principi restauracije zabranjuju takve intervencije", napisala je Hana, pozvavši sve arheologe da se "odmah mobilišu". 
 
 
Problem očuvanja istorijskih spomenika u Egiptu, koji preko turizma donose oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda, često je tema žustrih debata, piše France24.
Nedavno uništavanje dela istorijske oblasti Kaira dovelo je do snažnih reakcija u društvu, a najveće debate izazvala je džamija Abu al-Abas al-Mursi u Aleksandriji, druga najveća u zemlji.
 
Lokalne vlasti najavile su istragu, nakon što je izvođač radova odlučio da živopisne svodove džamije prefarba u belo.
  • Grga

    30.01.2024 14:13
    Grga
    Dali neko zna koliko ce biti m2 i dali ce imati CK na pumpe? Unapred hvala!
  • Ne ne

    30.01.2024 13:14
    @Novosadista
    Parking će biti unutar piramide ili ispod nje.
  • Novosadista

    30.01.2024 10:18
    Behaton obavezno oko piramide, i za parking. A moze i jedna garaza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet