Hrvatski sud oduzeo zemlju nepostojećoj Jugoslaviji, ona obaveštena preko e-table da može da se žali

Nakon 85 godina sud u hrvatskom gradu Klanjcu u Krapinsko-zagorskoj županiji, oduzeo je zemlju Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ), državi koja ne postoji od 1963. godine.
Hrvatski sud oduzeo zemlju nepostojećoj Jugoslaviji, ona obaveštena preko e-table da može da se žali
Foto: 021.rs
To je odluka objavljena na elektronskoj oglasnoj tabli suda, budući da je FNRJ dato pravo žalbe u roku od 15 dana.
 
FNRJ je, prema odluci suda, izgubila pravo na imovinu zagorske porodice iz okoline Tuhelja.
Uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine oko 5.000 kvadratnih metara upisana je 13. novembra 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od sedam dinara, piše koprivnički portal Danica.
 
U obrazloženju sudske odluke, koja je doneta juče, navodi se da se "na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određuje brisanje založnog prava na navedenom vlasničkom delu u katastarskoj opštini Črešnjevec.
Odluka je dostavljena vlasniku nekretnine, a FNR Jugoslavija o svemu je obaveštena putem e-Oglasne table suda, s obzirom na to da joj je ostavljeno pravo da u roku od 15 dana uloži prigovor.
 
Protiv ovog rešenja može se izjaviti prigovor. Prigovor se izjavljuje ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rešenja, elektronskim putem javnog beležnika ili advokata", navodi se u odluci suda prosleđenoj nepostojećoj državi.
 
U vreme kada je uknjižba izvršena, u novembru 1939. godine, to je područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna Narodna Republika Jugoslavija je proglašena 1945. i trajala je do 1963. godine, kada je proglašena SFRJ.
  • Galeb

    01.02.2024 17:21
    Treba naslednici FNRJ da se žale, to je njihovo.
  • zztop

    01.02.2024 17:07
    Ovo zapravo pokazuje kako je kraljevina jugoslavija postupala prema svojim podanicima 1939. g , a FNRJ samo dalje nastavila isto ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.