Apsurd: Indija jedan od najvećih proizvođača hrane na svetu, a 190 miliona njenih stanovnika gladuje

Pirinač, pšenica, mleko i šećerna trska - sve to proizvodi se u Indiji koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda. Uprkos tome, milioni Indijaca gladuju.
Apsurd: Indija jedan od najvećih proizvođača hrane na svetu, a 190 miliona njenih stanovnika gladuje
Foto: Pixabay
Amit Šarma iz prehrambene kompanije "Bunge" je nedavno na marginama singapurskog događaja posvećenog trgovini izjavio za CNBC da je glad najveći problem u najmnogoljudnijoj državi na svetu. Prema njegovim rečima, milioni gladuju, a i onda kada dobiju hranu, nije dovoljno hranjiva.
 
Prema sadržaju kalorija, verovatno je upravo Indija drugi najveći proizvođač hrane na svetu. S druge strane, prema nedavno objavljenom Globalnom indeksu gladi, ova zemlja je bila na 111. mestu od 125 zemalja. Broj Indijaca koji gladuju je okarakterisan kao ozbiljan.
Indija ima 1,4 milijarde stanovnika i u njoj je jedna četvrtina od ukupnog broja pothranjenih ljudi u svetu. Preciznije, u ovoj državi je 190 miliona gladnih.
 
Logistika i lanac snabdevanja
 
Veliki deo problema je u logističkim zastojima. Kako je izjavio Šarma, jedini razlog za to jeste što ne postoji lanac snabdevanja. Prema podacima Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država, indijska loša infrastruktura je za posledicu imala 40 odsto gubitaka nakon žetve pojedinih proizvoda.
Gubici nakon žetve odnose se na hranu koja je izgubljena u lancu snabdevanja, i to od berbe useva do potrošnje. Povrće i voće su brže kvarljivi kada nema hladnjača, tj. hrana propada u skladištima. Američke vlasti su kao još jedan razlog za to što veliki broj stanovnika Indije gladuje istakli neefikasan sistem distribucije hrane, stroge propise i nedostatak obrazovanja poljoprivrednika.
 
Problem je dodatno teži zbog toga što raste srednja klasa koja traži više hrane, i to kvalitetnije hrane. Garima Džain iz kompanije "Louis Dreyfus" je istakla da će se u Indiji povećavati potreba za proteinima.
 
Indijski protekcionistički pristup
 
Indija je najveći proizvođač mleka u svetu i drugi najveći proizvođač pirinča, pšenice, povrća i voća. Sebe predstavlja kao "samostalnom i međunarodno konkurentnom" državom. Međutim, njene vlasti su zbog nestabilnih zaliha i cenovnih promena ključnih prehrambenih proizvoda prošle godine odlučile da ograniče izvoz.
 
U cilju da ublaže rast cena na domaćem tržištu, od decembra do marta prošle godine su zabranile izvoz luka. Vlasti su u oktobru produžile i ograničenja na izvoz šećera, a ta ograničenja počela su da se primenjuju u septembru.
Kao najveći svetski izvoznik pirinča u julu je zabranila izvoz belog pirinča. Cene paradajza, koji je Indijcima vrlo važna namirnica, prošle godine su naglo porasle zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prenosi CNBC.
  • Realista

    04.02.2024 09:14
    "'ajmo u taj BRIKS"
    ...jer za bolje i nismo - ako nas i tamo prime.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.