Umro Robert Badinter - predsednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je u 95. godini.
Badinter – advokat, profesor prava na Sorboni i predsednik francuskog Ustavnoga veća – u vreme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u decembru 1991. donela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na osnovu kojeg su 15. januara 1992. države Evropske ekonomske zajednice (EEZ) priznale nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.
Badinterova komisija je osnovana u Hagu 1991. godine i njena arbitraža imala je snagu međunarodne presude.
 
Tu međunarodnu komisiju, kolokvijalno nazvanu Badinterova, činili su svi predsednici ustavnih sudova država osnivača Evropske unije.
U Srbiji se smatralo da je to grupa međunarodnih eksperata koja je tadašnjoj SRJ nanela ogromnu štetu i doprinela raspadu SFR Jugoslavije, mahom zbog toga što je to bio zvaničan stav vlasti za vreme Slobodana Miloševića.
 
Reč je o pravnim stručnjacima koji su stvorili sveobuhvatan dokument sastavljen od 10 mišljenja.
 
U svojoj dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri, Badinter se zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine.
 
Jevrejski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u nemačkom koncentracionom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.
  • Zoran Ristic

    10.02.2024 08:27
    Badintet
    Svi ovi komentari su netacni.
    Badinter je naneo sa svim clanovima komisije veliku stetu Srbiji, koja ce nas pratiti kao Boj na Kosovu.
    Jugoslavija je bila Federalna drzava, Republike su imale pravo na otcepljenje, ali pod uslovom da se potpise Sporazum. Jednostrano otcepljenje je Secesija. Za te potrebe izmisljen je izraz 'razdruzivanje'
  • A3

    10.02.2024 07:23
    Tužna i ružna istina
    U Srbiji svi pametni ljudi su neprijatelji i izdajnici. Priznaje se samo glupost i primitivizam.
  • Deks

    09.02.2024 23:58
    Bio je veliki stručnjak. Raspad Jugoslavije po republičkim granicama jedino je i bio moguć jer bi se u protivnom otvorila Pandorina kutija. To se i videlo kada je Milošević pokušao sa prekrajanjem granica. Na sreću u Rusiji je tada bio na vlasti veliki Boris Jeljcin pa je bivši Sovjetski Savez izbegao taj tužni scenario, na žalost ne za dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.