Nađena bakterija: U BiH zabranjen uvoz 27 tona krompira iz Egipta

Zbog zaraženosti bakterijom zabranjen je uvoz 27 tona merkantilnog krompira poreklom iz Egipta u Bosnu i Hercegovinu.
Nađena bakterija: U BiH zabranjen uvoz 27 tona krompira iz Egipta
Foto: Pixabay
Kako prenosi portal Kliks, u postupku obavezne kontrole iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta, čije se carinjenje obavlja na graničnom prelazu Domaljevac - Šamac, uzeti su uzorci proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva štetnih organizama.
Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost krompira štetnim organizmom alstonia solanacearum, koja se zove i smeđa trulež krompira, navodi Kliks. 
Ta bakterija nalazi se na listi štetnih organizama, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu, prenosi portal. 
 
Federalna uprava za inspekcijske poslove saopštila je da će sadržaj pošiljke biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora u skladu s pravilnikom.
  • Balkan

    18.02.2024 11:42
    I ako sam protivnik uvoza za ono što uspeva na našim prostorima nekada se začudim cenama naših proizvođača.Krompir iz Ivanjice ume da bude skuplji od uvoznog iz Francuske?!Znam za marže i cene goriva ali opet!
  • Lošmi

    17.02.2024 13:53
    Propast
    Zemljo otvori se !
    Šta dočekasmo da krompir uvozimo i to iz Egipta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet