Snouden: Ne možete da spasite Navaljnog, ali Asanža još možete

Američki uzbunjivač Edvard Snouden poručio je "svakom političaru i novinaru" da ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, ali da mogu da spasu Džulijana Asanža.
"Svakom političkom lideru i novinaru koji drži i piše govore: Ne možete spasiti Navaljnog. Još možete da spasite Asanža. Ako sada ćutite, kada zapravo možete da utičete na ishod, nikada se i niste zalagali za principe - samo ste se nadali aplauzu", napisao je Snouden na društvenoj mreži X.
 
On je dodao da je "žrtva Asanžovog 'zločina' (novinarstva) država, a ne osoba".
"To je definicija političkog prestupa, što sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije izričito zabranjuje", naveo je Snouden, koji se nalazi u Rusiji od 2013. godine gde je dobio azil i državljanstvo nakon što je objavio niz tajnih dokumenata o američkim i britanskim programima nadzora.
 
U višem sudu u Londonu juče je završen prvi dan saslušanja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD.
Advokati osnivača "Vikiliksa" poručili su da je reč o politički motivisanom slučaju i da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava.
 
Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati.
 
SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.
 
Asanžov portal "Vikiliks" proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.
Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.
 
Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.
  • Boban

    21.02.2024 15:21
    Istorija i istina
    Kroz istoriju najgore su prolazili oni koji su govorili istinu.
  • Видоје

    21.02.2024 10:56
    Истина је оружје
    Износити истинита сазнања никад није било популарно. Ђордано Бруно је завршио на ломачи инквизиције кад је рекао да се Земља окреће око Сунца јер је тиме уздрмао цео тадашњи крути систем вредности и веровања. На ломачи медијско -државне инквизиције данас завршавју они који изнесу истину која је у супротности са интересима данашњих моћника.
  • Zex

    21.02.2024 09:22
    Asanž je trn u oku celog sveta dok je ovaj zauzeo smo jednu stranu. Nikome se ne isplati spasavati Asanža od ovih naših banana državica pa sve do nuklearnih sila. Svi imaju „putera na glavi" u cilju stvaranja jednog sveta i jednog da njime vlada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.