EU produžila sankcije Belorusiji za još godinu dana

Savet EU odlučio je danas da za godinu dana produži restriktivne mere Belorusiji zbog represije u toj zemlji i podrške Minska ratu Rusije u Ukrajini.
EU produžila sankcije Belorusiji za još godinu dana
Foto: 021.rs
Kako je saopštio Savet, odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera i s obzirom na kontinuiranu represiju i drastično pogoršanje situacije na planu ljudskih prava u Belorusiji, kao i stalnu umešanost te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu.
 
EU je od avgusta 2020. uvela nekoliko uzastopnih rundi pojedinačnih i sektorskih sankcija odgovornima za represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji i u kontekstu umešanosti u ruski rat u Ukrajini.
Time je EU, kako navodi Savet, poslala signal odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo delovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cenu.
 
Pojedinačne restriktivne mere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspologanje. Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja.
Na listi sankcionisanih trenutno su 233 osobe, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, i 37 entiteta.
 
Za Belorusiju će takođe i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, u vezi robe dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu itd.
 
Savet EU je inače u nedavnim zaključcima ponovio nepokolebljivu podršku težnji beloruskog naroda za slobodnom, demokratskom, suverenom i nezavisnom Belorusijom kao delom mirne i prosperitetne Evrope.
  • pera nevera

    26.02.2024 23:08
    Tim divljim hordama sa istoka je Tito još 1948. godine rekao Njet. To su tirani sopstvenih naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.