Rusi koji žive u Srbiji i Crnoj Gori danas biraju predsednika Ruske Federacije

Državljani Rusije koji žive u Srbiji i Crnoj Gori danas, 17. marta izlaze na izbore za predsednika Ruske Federacije.
Rusi koji žive u Srbiji i Crnoj Gori danas biraju predsednika Ruske Federacije
Foto: Beta/AP
Na glasačkom listiću su četiri kandidata, od kojih je favorit aktuelni predsednik Vladimir Putin, koji je na putu da obezbedi još jedan šestogodišnji mandat.
 
Njegovi kritičari ukazuju da su izbori u Rusiji pod strogom kontrolom Kremlja i nisu ni slobodni ni pošteni, ali ih vlada smatra neophodnim da bi stvorila osećaj legitimnosti.
Ruski državljani u Srbiji glasaju na adresi ruske ambasadske škole u Novom Beogradu.
 
Nevladina organizacija Rusko demokratsko društvo, koje vode ruski državljani u Srbiji, saopštila je da će se pridružiti globalnoj akciji "Podne protiv Putina", na koju su ranije pozvali gotovo svi ruski opozicionari, uključujući Alekseja Navaljnog, najpoznatijeg i najžešćeg kritičara Kremlja, koji je umro 16. februara u izolovanom arktičkom zatvoru.
 
"Građani Rusije koji se protive diktaturi Vladimira Putina i nameravaju da glasaju protiv njega će se pojaviti na glasačkim mestima tačno u podne 17. marta da bi uprkos izbornom falsifikovanju i propagandi javno pokazali svoju brojnost", navodi u saopštenju Rusko demokratsko društvo.
U Crnoj Gori je glasanje na ruskim predsedničkim izborima organizovano u zgradi Amabsade Ruske Federacije u Podgorici. Biralište će biti otvoreno od osam do 20 časova.
 
"Kako biste glasali, morate lično posetiti glasačko mesto i pokazati pasoš koji je validan", navodi se na veb stranici Ambasade.
 
Ambasada je na mreži Telegram navela da će na dan glasanja biti pojačane mere bezbednosti i kontrole u cilju zaštite bezbednosti birača i članova izborne komisije.
 
"Na biračkom mestu biće obezbeđen video nadzor", navodi se u postu.
 
Na internet stranici i društvenim mrežama Ambasade nema informacija o broju ruskih državljana koji imaju pravo glasa u Podgorici.
U Crnoj Gori zvanično boravi oko 27.000 Rusa.
 
Inače, ruski antiratni aktivisti u Crnoj Gori organizovali su u januaru potpisivanje podrške predsedničkoj kandidaturi opozicionog političara Borisa Nadeždina. Međutim, Centralna izborna komisija nije odobrila njegovu kandidaturu, navodeći da nije imao 100.000 autentičnih potpisa kako bi postao kandidat, prenosi RSE.
  • pera nevera

    17.03.2024 17:17
    Oni biraju nekog drugog, ponište listić, kad ono Putin opet posle 24 godine na vlasti pobedio. To ima samo u Srbiji,Belorusiji i Rusiji. I možda u još nekoj Azijskoj diktaturi.
  • Darkoni

    17.03.2024 13:57
    Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je zabranjena kritika Putinovog zločinačkog režima i u kojoj se ne priča o masovnim zločinima Rusije u Ukrajini. Velika sramota Srbije sa dalekosežnim posledicama za budućnost ove države i njenih građana. Velika sramota! Slava hrabrim braniocima i herojskom Ukrajinskom narodu u vekovnom ugnjetavanju od Moskve.
  • Bojan

    17.03.2024 10:00
    Manipulacija
    Smehoteka, da bas ga oni kao biraju, a ustvari su svi izbori unapred rezirani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.