Finansijska kriza UN: Privremeno se zatvaraju neki od objekata UN u Ženevi

Sedište Ujedinjenih nacija u Ženevi mora da uštedi 13,9 miliona švajcarskih franaka zbog tekuće krize likvidnosti.
Finansijska kriza UN: Privremeno se zatvaraju neki od objekata UN u Ženevi
Foto: Pixabay
Zbog toga će privremeno biti zatvoreni neki od objekata svetske organizacije u Ženevi, saopšteno je iz informativne službe UN.
 
Učinićemo sve što možemo, ne ugrožavajući naš osnovni mandat, izjavila je direktorka Informativne službe UN Alesandra Veluči i dodala da je svako odeljenje svetske organizacije u Ženevi donelo niz odluka u okviru preporuka generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.
Ujedinjene nacije su zapale u krizu likvidnosti zbog kašnjenja uplata doprinosa zemalja članica, ali sredstva počinju da pristižu.
 
"U poslednjih 15 godina nismo imali toliko uplata u martu. Države članice reaguju. Zahtev generalnog sekretara je imao odjeka", kazala je Veluči.
Kriza likvidnosti ipak i dalje ostaje problem, a da bi se sačuvale plate osoblja UN i garantovao mandat svetske organizacije, već je sprovedeno nekoliko mera, među njima i zatvaranje sedišta Palate nacija UN na nekoliko nedelja, čime će se uštedeti 200.000 franaka.
 
Uvedena su i ograničenja putovanja i troškova osoblja. Prema novim merama, koje važe do daljnjeg, jedan broj zgrada koje se ne koriste za sastanke biće zatvoren, a osoblje će biti premešteno u najnoviju zgradu na lokaciji Palate nacija UN u Ženevi.
 
Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koja podnosi izveštaje sekretarijatu, ali ima sopstveni fond za finansiranje, takođe je pogođena finansijskom krizom UN i više desetina poslova koji podržavaju istražne komisije ili druge nezavisne mehanizme nije finansirano poslednjih meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet