Njujork uvodi taksu od 15 dolara za ulazak vozila u centar

Njujork je na putu da postane prvi grad u SAD s "taksom za zagušenje saobraćaja" za vozila koja ulaze u centralni poslovni okrug.
Njujork uvodi taksu od 15 dolara za ulazak vozila u centar
Foto: Pixabay
Naime, Uprava za saobraćaj je odobrila uvođenje naknade od prosečno 15 dolara (14 evra) za ulazak vozila u najprometniji deo Menhetna.
 
Očekuje se da će taksa stupiti na snagu u junu. 
Odbor je odobrio manje izmene plana koji je predstavljen javnosti pre nekoliko meseci i odbacio je zahteve za izuzeće desetina vrsta grupa putnika i vozila.
 
Taksa je viša za veća vozila, a niža za noćne ulaske u grad, kao i za motocikle.
Pristalice nove takse kažu da će ona podstaći više ljudi da koriste javni prevoz, smanjiti gužvu da bi se ubrzali javni autobusi i vozila hitnih službi, smanjilo zagađenje i prikupio novac za poboljšanje sistema metroa.
 
Protivnici kažu da je taksa opterećenje za zaposlene i da će povećati cene osnovne robe koja se do grada vozi kamionima.
 
Da bi ušli na Menhetn, putnici iz drugih država i opština već plaćaju oko 15 dolara putarine za mostove i tunele - a na to će doći i "naknada za zagušenje" saobraćaja. Dnevni troškovi parkiranja već se kreću od 25 (23 evra) do 50 dolara (46 evra) u "zoni zagušenja" na Menhetnu.
 
Taj plan Njujorka je izazvao tužbe vlasnika malih preduzeća i susednih država Nju Džersi i Konektikat koje zahtevaju detaljnije procene stanja životne sredine pre no što plan krene dalje.
 
Država Njujork je putarinu odobrila zakonom 2019. godine, nalažući da bi od toga trebalo da se prikupi milijarda dolara godišnje za finansiranje javnih podzemnih i autobuskih sistema za četiri miliona putnika dnevno u gradu. Zakon je utvrdio granice zone koja pokriva najprometniji deo grada. Pandemija i nedostatak saveznih propisa su privremeno zaustavili taj projekat.
Putarine će varirati u zavisnosti od doba dana i veličine vozila, u rasponu od 1,75 dolara (1,6 evra) za motocikle koji prelaze noću do 36 dolara (33 evra) za autobuse za razgledanje i šlepere tokom dana. Propisano je da se noć računa od 21 časa do pet časova radnim danima, a vikendom od 21 čas do devet časova.
 
Posetioci bez uređaja koji daljinsku naplatu putarine platiće više. Kao i na mostovima, od čitača registarskih tablica se očekuje da identifikuju vozila da bi se od vlasnika naplatilo poštom.
 
Taksiji će putnicima dodatno naplaćivati 1,25 dolara (1,16 evra) po putovanju kroz zonu, dok će vožnje po pozivu šreko aplikacija naplaćivati 2,50 dolara (2,30 evra).
  • Ao

    28.03.2024 14:06
    .
    Prvo takse za centra, pa za siri krug a na kraju i takse za posed vozila. Da vidim kako cete sutra u supermakrete , putovanja ili bilo gde drugde kad ne budete imali to tako strasno vozilo koje se zove automobli koji zagadjuje 0.1% od 0.04% CO2. O boze koliko budala na ovom svetu.
  • Jaa

    28.03.2024 09:16
    e da mi je da vidim prazan novi sad
  • Novosađanin

    28.03.2024 07:52
    ...
    Extra pa hoće neka plati 1500din ako hoće kolima u širi centar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet