Dodikov plan za Šmitovu odluku o izbornom zakonu BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izneo je plan vlasti ovog entiteta povodom odluke Kristijana Šmita da nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH.
Dodikov plan za Šmitovu odluku o izbornom zakonu BiH
Foto: 021.rs
"Ne očekujem da će biti povučene odluke onog lažnog (visokog predstavnika Kristijana Šmita), ali mi smo to zatražili da još jednom demaskiramo EU", naveo je Dodik simoć u završnoj reči na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.
 
Posle toga, naveo je on, očekuje se da između 15. i 20. aprila RS usvoji svoj Izborni zakon.
 
"Za očekivati je da će Šmit poništiti i taj zakon, ali je izvesno da ću ja potpisati ukaz o njegovom proglašenju i da će taj zakon biti objavljen u Službenom glasniku RS", naveo je Dodik.
Prema njegovim rečima, očekuje da će međunarodna zajednica to pokušati da spreči.
 
"Ne znam na koji način. Moguće je da će meni kao predsedniku RS, zbog ponavljanja krivičnog dela, odrediti neke mere. Ja ih neću poštovati. Kada donesemo taj zakon, on se mora poštovati", naglasio je Dodik.
 
Ponovio je da mu je danas jedan Bošnjak preneo poruku da su u Sarajevu tokom dana zajedno sedeli "Amerikanci i neki Bošnjaci" i rekli da su spremni da pucaju u njega.
 
"Spreman sam i ja da pucam", naveo je Dodik.
On je kazao da će po Izbornom zakonu RS biti sprovedeni lokalni izbori na jesen, koji zapadne zemlje verovatno neće prihvatiti kao legalne, ali će svi izabrani gradonačelnici i načelnici opština dobiti certifikate od Republičke izborne komisije.
 
"Za očekivati je da će ova skupština morati da donese zakone o zabrani primene zakona o Sudu i Tužilaštvu, Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) i ostalim institucijama koje su nastale prenosom nadležnosti na državni nivo", kazao je Dodik.
 
Najavio je i povlačenje srpskih predstavnika iz odlučivanja u institucijama BiH kada RS donese svoj Izborni zakon, a visoki predstavnik deluje i poništi ga.
 
"Tada će stati priča o evropskom putu. Ovo je reakcija, a ne akcija", kazao je Dodik.
 
On je ponovo kao realnu naveo mogućnost donošenja odluke o samostalnosti RS "u određenom trenutku".
 
Posle Dodikove završne reči, Narodna skupština RS je usvojila deset zaključaka, u kojima je sadržano sve ono što je on prethodno rekao.
 
Za zaključke su glasali poslanici vladajuće koalicije, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), njih 45, dok su se poslanici opozicije suzdržali od glasanje.
Posle ove posebne sednice, na kojoj je razmatrana trenutna bezbednosna i političke situacije u svetu i njen uticaja na RS, počelo ja nova posebna sednica, na kojoj će poslanici razmatrati Nacrt izbornog zakona Republike Srpske.
 
Prema tom zakonu, Republička izborna komisija, a ne Centralna izborna komisija BiH (CIK), imaće nadležnost za sprovođenje lokalnih izbora u ovom entitetu, poslanika za Narodnu skupštinu RS, predsednika i potpredsednika RS, kao i delegata u Dom naroda BiH iz RS.
 
CIK BiH, kako je ranije najavio Dodik, imaće jedino nadležnost za izbore poslanika u Predstavničkom domu BiH iz RS i srpskog člana Predsedništva BiH.
  • Buban

    29.03.2024 10:21
    Basibozuk
    Opet Bosna,,,,opet neko inacenje,koje smo koje smo i u Srbiji i Vojvodini skupo platili zbog ovakvih i ovom slicnih tipova.Kakve on veze ima sa Evropom ,,,,zato i nece to nije njegov izbor na prvom mestu kulturoloski.Ali ima koji vide jedini ekonomski spas tu,jer ovakvi tipovi znaju da prave pare ali za sebe.Ovaj je trebao odavno da bude deo nekog sudskog procesa .Uostalom zasto svi idu na zapad trbuhom za kruhom a ne u majku Rusiju,,,Vucicev uvlakac
  • Sremac

    29.03.2024 10:12
    Velika podrška za Dodika i RS, ni po koju cenu se ni jedna RS nadležnost ne sme prepustiti ! Ako zatreba svi dolazimo u vojnu pomoć Republici Srpskoj i odbrani Dejtona !
  • Koja

    29.03.2024 09:30
    Predsedniče
    Većinski Novi Sad je uz Republiku Srpsku , uvek braća !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet