Počela predsednička trka u Severnoj Makedoniji

Predsednička trka u Severnoj Makedoniji počela je u četvrtak, a sedam kandidata bori se za uglavnom ceremonijalnu funkciju u dva kruga glasanja koje će se završiti 8. maja, prenosi danas AP.
Počela predsednička trka u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay
Zvanični početak sezone kampanje znači da je kandidatima dozvoljeno da drže predizborne govore, organizuju skupove i predstavljaju svoje programe.
 
Prvi krug predsedničkih izbora zakazan je za 24. april, nakon čega će se dva vodeća kandidata suočiti u drugom krugu, koji će se poklopiti sa parlamentarnim izborima 8. maja.
Ankete pokazuju da najveću podršku imaju aktuelni predsednik Stevo Pendarovski i Gordana Šiljanovska Davkova iz glavne opozicione koalicije desnog centra VMRO-DPMNE.
 
Među ostalim kandidatima su profesor prava Biljana Vankovska, koja se kandiduje za levičarsku stranku Levica i dva predstavnika albanske manjine, aktuelni ministar inostranih poslova Bujar Osmani iz Demokratske unije Albanaca, koja je deo vladajuće koalicije, i Arben Taravari iz opozicione Stranke etničkih Albanaca.
U konkurenciji su i Maksim Dimitrievski iz Kumanova i Stevčo Jakimovski iz Karpoša.
 
Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji koriste dvokružni sistem, po kome kandidat može da pobedi i u prvom krugu, ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova.
 
U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio validan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet