Mađarski premijer Orban umešan u kupovinu Juronjuza

Firme bliske mađarskom premijeru Viktoru Orbanu tajno su učestvovale u kupovini glavne informacione evropske televizije Juronjuz, pokazuje istraživanje mađarskih, francuskih i portugalskih medija.
Mađarski premijer Orban umešan u kupovinu Juronjuza
Foto: Beta (AP)
Zvanično je investicioni fond "Alpak kapital" sa sedištem u Portugalu kupio većinski deo Juronjuza u julu 2022. godine, za oko 170 miliona evra.
 
Transakcija je odobrena u maju 2022. godine u francuskom ministarstvu finansija, pošto je Juronjuz sa sedištem u Lionu firma koja potpada pod francuske zakone vezane za strateški sektor, u ovom slučaju sektor medija.
 
Ali najmanje trećina sredstava dolazi iz izvora vezanih za Viktora Orbana, otkrili su mađarski portal Direkt36, francuski dnevnik Mond i portugalski nedeljnik Expresso.
 
Mađarski Sečenji fond, telo koje je u trenutku transakcije bilo pod upravom fondacije kojom je predsedavao ministar ekonomije Mihalj Varga, dao je 45 miliona evra, pokazuju interna dokumenta.
Strogo poverljiva prezentacija do koje je došao Direkt36 nagoveštava da su politička pitanja igrale ulogu u odluci. 
 
Cilj operacije bio je naime da se ublaži "naginjanje na levo" u medijima, pošto je Juronjuz "uticajan za politike EU".
 
Direktor firme "Alpak kapital" Pedro Vargas David, je pored toga sin bivšeg evropskog poslanika Maria Davida, bivšeg Orbanovog savetnika i ličnog prijatelja.
 
Glavni partner u operacijama komunikacija mađarske vlade Nju Land Media je sa svoje strane dao zajam od 12,5 miliona evra za mađarsku filijalu "Alpak kapitala" uključenu u tu kupovinu, potvrdio je vlasnik Đula Balaš.
 
Interni izvor na koji se taj medij pozvao rekao je da je očigledno da je naređenje za finansiranje investicije došlo "odozgo".
 
Od povratka Viktora Orbana na vlast 2010. godine medijski pejzaž je dubinski preuređen, javni mediji postali su prenosioci zvanične politike dok su mediji bliski vlastima kupili cele delove sektora privatnih medija.
 
Kako navodi Frans pres nisu mogli da dobiju reakciju na ovu informaciju ni od Juronjuza, ni od Sečenji fonda ni od New Land Media.
  • To

    13.04.2024 10:22
    To
    Viktore to Srbine!
  • Banatski Dvor

    13.04.2024 08:16
    Ovom Orbanu samo kada se udari preko đepa onda on se menja. Samo nek udari EU Orbana pa će se popraviti polako.
  • Gost sa fb

    13.04.2024 01:37
    Kako su samo svi oni pametni i sposobni dok se koriste državnim novcem. Kad sjašu sa vlasti, odjednom kreće odliv. Primer Babiš, doskorašnji premijer Češke. Bio drugi najbogatiji čovek u Češkoj. Od pada sa vlasti, već skliznuo par pozicija, a prošle godine izgubio oko 600 miliona dolara bogatstva. Ako dobije neke naredne izbore, opet će da bude pametan i sposoban.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.