Komesarka SE za ljudska prava: Genocid u Srebrenici nije pitanje mišljenja

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović danas pozvala da se 11. juli proglasi za Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.
Komesarka SE za ljudska prava: Genocid u Srebrenici nije pitanje mišljenja
Foto: Pixabay, ilustracija
Mijatović je u video-poruci preko mreže X podsetila da genocid u Srebrenici u kojem su brutalno ubijena 8.372 Bošnjaka, uglavnom muškarci i dečaci, "ostaje mračno poglavlje u kolektivnoj istoriji Evrope".
 
Genocid u Srebrenici nije pitanje mišljenja - rekla je Mijatović - već je to istorijska činjenica koju su pravno utvrdili Međunarodni krivični suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i domaći sudovi.
"Krajnje je vreme da se prizna 11. juli kao zvanični Međunarodni dan sećanja za žrtve genocida u Srebrenici", ukazala je ona.
 
Mijatović je izrazila žaljenje što mnogi ljudi nisu svesni da je počinjen genocid, a neki ga čak i poriču, što je - kako je rekla - "uvreda za žrtve i ozbiljna pretnja za pravdu i mir u regionu" i naglasila da mora da se "iskoreni", "kultura" poricanja genocida. 
 
"Politički lideri u regionu su odgovorni za zaustavljanje sadašnjeg trenda poricanja promovisanjem, umesto kulture istine, empatije za žrtve i pomirenja", ukazala je Mijatović. 
Rekla je da je takođe od velikog značaja da se edukuje o genocidu i očuva sečanje na žrtve. 
 
Pohvalila je "Majke Srebrenice" jer su "neumorno držale memoriju živom i zahtevale pravdu poslednjih 28 godina".
 
One su, rekla je,  tokom posete Savetu Evrope 2019, tražile od Saveta i UN da ustanove zvanični Međunarodni dan sećanja na 11. jul. 
 
Mijatović kaže da je ona uvek svesrdno podržavala njihov poziv. 
 
"Naspram rasprostranjenog poricanja genocida u Srebrenici krajnje je vreme da međunarodna zajednica prestane da okreće glavu. Uspostavljanje dana sećanja pokazaće da međunarodna zajednica stoji na strani istine, i u solidarnosti sa preživelim i porodicama žrtava", rekla je ona.

Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen na zatvorenom sastanku u UN 17. aprila, a o rezoluciji, na kojoj se još radi i podložna je promenama, izjasniće se države-članice na sednici GS UN početkom maja.

  • Sremac

    13.04.2024 22:12
    Dodik je najavio da će RS proglasiti nezavisnost ako u UN izglasaju genocid u Srebrenici.
    Velika podrška za nezavisnu RS !
  • Сима страхота

    13.04.2024 20:53
    Злочин и глупост
    То је прво злочин, а онда глупост. Шта су Младић и остали мислили, како ће се живети после рата? На жалост, криви смо и ту нема збора. То што се Сребреница не уклапа у дефиницију геноцида не смета нашим "западним пријатељима".
    Изгледа да Вучић не испуњава све што је обећао; чак се и енглеска штампа дигла против њега. Чим те Енглези хвале, знаш да си издајник и за свој народ највећи злотвор.
  • "Mišljenje"

    13.04.2024 16:36
    Kako nije pitanje mišljenja kada je upravo vaše mišljenje da je počinjeni ratni zločin "genocid" iako se ne uklapa u definiciju genocida a što Bošnjaci maksimalno forsiraju i nameću zajedno sa osvedočenim "prijateljima" srpskog naroda na zapadu? Hrvatska vojska, policija i paravojne jedinice napadnu UN zaštićenu zonu što bi trebalo biti zločin sam po sebi, pobiju više od 2.000 civila uključujući i žene i decu, proteraju ih više od 200.000 etnički čisteći oblast od jednog celog naroda i sve to začine bombardovanjem kolone izbeglica sa sve ubijanjem dece u njoj i to na teritoriji BiH i ovo, uprkos tome što ima više obeležja genocida od Srebrenice, ne samo da nije to već je taj prepošteni zapad presudio da to nije čak ni zločin - za prelazak ulice na crveno svetlo dobiješ veću kaznu. Hvala vam na vašem "mišljenju" a još više na "poštenju". A potom na sve to dolazi talas botova kojima je zadatak da nas uvere kako mi treba da se suočavamo sa prošlošću dok komšije koje su ispunile EU standarde masovni masakr svojeg stanovništva srpske nacionalnosti koji su sproveli obeležavaju i slave svake godine kao zvaničan državni praznik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.