Koje zemlje su do sada podržale rezoluciju o genocidu u Srebrenici?

Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima poslednjih nekoliko dana je potvrdio i izrazio zahvalnost na podršci Nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici Ruandi, Nemačkoj, Novom Zelandu, Čileu...
Koje zemlje su do sada podržale rezoluciju o genocidu u Srebrenici?
Foto: Pixabay
Takođe, podršku rezoluciji su pružile Francuska, Lihtenštajn, Slovenija, SAD i Italija.
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija će 2. maja raspravljati o ovoj rezoluciji.
Poslednja zemlja koja je postala ko-sponzor rezolucije je Severna Makedonija. Pre nje su to javno saopštile Italija i Francuska.
 
Prema rečima ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, rezoluciju je do sada podržalo više od 17 zemalja, među kojima su i Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turska, Jordan, Malezija...
Da bi rezolucija bila usvojena, potrebna je dvotrećinska podrška, tj. da za nju glasa više od 130 članica UN-a.
 
Razlog zbog kog se odlučilo da se rezolucija predloži Generalnoj skupštini, a ne Savetu bezbednosti UN-a, jeste što bi bilo skoro pa nemoguće da SB usvoji tu rezoluciju.
 
Klix.ba podseća da je Velika Britanija, kao jedna od pet stalnih članica SB, 2015. godine predložila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali je Rusija, kao još jedna stalna članica, uložila veto. 
 
S druge strane, u Generalnoj skupštini ne postoji mehanizam veta, što znači da odluka dve trećine država predstavlja konačnu odluku.
 
Reč je o principu "jedan član-jedan glas", tj. glas svake države je jednak.
  • GP

    17.04.2024 06:35
    Daca
    Imas li, barem, jedan miligram mozga? Ne zelim da te vredjam, samo pitam.
  • Nd

    16.04.2024 17:52
    Nd
    Onda svim zemljama sveta neka se sudi za genocid.
  • Брат.Бачванин

    16.04.2024 10:59
    2/3 или 1/2?
    Ако им треба 2/3, толико не могу да скупе, јер биће много суздржаних и резолуција ће бити оборена. А ако је 1/2, онда ће бити густо и резолуција вероватно пролази.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.