Izlazne ankete nakon zatvaranja birališta: HDZ relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj

Koalicija oko vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali nedovoljno za formiranje vlade, pokazuju rezultati anketa
Izlazne ankete nakon zatvaranja birališta: HDZ relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj
Foto: Beta/AP
U pitanju su izlazne ankete objavljene po zatvaranju birališta.
Savez koji predvodi HDZ imaće 58 mandata u Saboru, a koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske 44 mandata, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos.
 
Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta s partnerima koja je osvojila 13 mandata, zeleno-leva stranka Možemo s partnerima ima 11, a desni Most devet.
U Sabor ulaze i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca s dva mandata, koliko ima i regionalni Istarski demokratski sabor. Lista Fokus je osvojila jedan mandat, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.
 
Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika u Saboru.
 
Državna izborna komisija počeće od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.
 
Oko 3,7 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru i ko će imati priliku da formira vladu.
  • Podravac

    17.04.2024 21:25
    Šta očekivati
    U Hrvatskoj je sve jasno i bez izbora. Večina Hrvata je i ovog puta pokazivalo, kao i ranije, da je HDZ njihov mentalni izbor jer ima čvrste oslonce na NDH politiku i njen fašistički karakter. Nažalost to je tako zahvaljujući pre svega Vatikanu i Zapadu kome prostor Balkana treba, a šta se dešava i šta se još može dešavati narodima Balkana, njih ne zanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.