Izlazne ankete nakon zatvaranja birališta: HDZ relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj

Koalicija oko vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali nedovoljno za formiranje vlade, pokazuju rezultati anketa
Izlazne ankete nakon zatvaranja birališta: HDZ relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj
Foto: Beta/AP
U pitanju su izlazne ankete objavljene po zatvaranju birališta.
Savez koji predvodi HDZ imaće 58 mandata u Saboru, a koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske 44 mandata, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos.
 
Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta s partnerima koja je osvojila 13 mandata, zeleno-leva stranka Možemo s partnerima ima 11, a desni Most devet.
U Sabor ulaze i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca s dva mandata, koliko ima i regionalni Istarski demokratski sabor. Lista Fokus je osvojila jedan mandat, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.
 
Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika u Saboru.
 
Državna izborna komisija počeće od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.
 
Oko 3,7 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru i ko će imati priliku da formira vladu.
  • Podravac

    17.04.2024 21:25
    Šta očekivati
    U Hrvatskoj je sve jasno i bez izbora. Večina Hrvata je i ovog puta pokazivalo, kao i ranije, da je HDZ njihov mentalni izbor jer ima čvrste oslonce na NDH politiku i njen fašistički karakter. Nažalost to je tako zahvaljujući pre svega Vatikanu i Zapadu kome prostor Balkana treba, a šta se dešava i šta se još može dešavati narodima Balkana, njih ne zanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.