Rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj: Plenkovićev HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata

Na osnovu 99,3 odsto obrađenih biračkih glasova, prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog poverenstva, HDZ je osvojio 61 mandat, a koalicija oko SDP-a Reke pravde 42 mandata.
Rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj: Plenkovićev HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Foto: Beta/AP (Darko Vojinović)
Domovinski pokret je osvojio 14 mandata, Most 11, Možemo 10, IDS 2, NPS 2 i Fokus jedan mandat.
 
Andrej Plenković, predsednik HDZ i dosadašnji premijer, poručio je sinoć posle objavljivanja prvih rezultata da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uverljivo pobedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću, u "bizarnom danu".
Plenković je u sedištu stranke najavio da HDZ već danas kreće u formiranje treće vlade.
 
Čestitajući drugim političkim strankama, Plenković poručuje da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je "zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu".
Lider SDP-a Peđa Grbin poručio je da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je dve trećine građana dalo podršku ovoj stranci i da će oni zato pokazati da Hrvatska može i da će biti bolja.
 
"Pred nama su dani, nedelje i meseci razgovora, ali će se oni završiti promenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, bez korupcije, zemljom koja se brine za svoje ljude", naveo je Grbin.
 
On je rekao da danas počinju razgovori sa onima koji su "do juče govorili da sa HDZ-om neće, da korumpiranu Hrvatsku neće". 
 
"A na nama je da proverimo da su te reči bile istina", rekao je Grbin.
 
U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora. Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, HDZ-u je pripalo 61 mandat. Koalicija "Rijeka pravde", koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata. Izvesno je da će u parlament ući osam stranaka i koalicija. Srbima su u Saboru namenjena tri poslanička mesta, koja odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.
  • EU standardi

    18.04.2024 16:57
    @zztop
    Tako što se ili pravite blesavi ili ste baš toliko nesposobni pa ne poznajete proceduru iako ste umislili da znate sve. I kod nas su se znali rezultati odmah a procedura nalaže da se zvanično ne saopštavaju konačni rezultati dok ne isteknu rokovi za prigovore i ako ih ima dok se ne postupi po njima i/ili ponovi glasanje na biračkim mestima na kojima su zbog nepravilnosti poništeni rezultati. Jesi li sada zadovoljan konačno ili ćeš izmisliti još neki nepostojeći razlog da sereš po Srbiji? Ipak, iako si dežurni bot jesi u pravu da im ide, to je posledica toga što niste želeli da sprovedete EU standarde, da pobijete i proterate sve Hrvate iz Srbije i pride bombardujete kolonu izbeglica kada su već napustili Srbiju a potom taj dan masovnog masakra i etničkog čišćenja uspostavite kao državni praznik, kao i da građane slovenačke nacionalnosti izbrišete iz spiska državljana i tako im ukinete sva prava. Ko vam je kriv, budite sada u ćošku.
  • Liman 2

    18.04.2024 09:35
    @Senka
    Porediti Srbiju i Hrvatsku po izbornim uslovima je kao nebo i zemlju. Tamo gospođo Senka nema fantoma, i predsednik države i predsednik vlade nisu iz iste partije..jel možete to da zamislite u ovoj prćiji od države? A narod nije mnogo pametniji nego ovde, uporno bira nacionaliste i korumpirane likove..
  • Vera

    18.04.2024 09:35
    Bravo
    Bravo komšije,kampanja uljudna ,za nas dosadna,bez epiteta: ološi,crvi,lešinari,lopovi,izdajnici.Izborna noć za primer našim televizajama,bez silikonskih voditeljki,naručenih pitanja.Na takvim izborima bih glasala i za SNS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.