SAD planiraju sankcije izraelskom bataljonu sastavljenom od ekstremista

Očekuje se da ce SAD uvesti sankcije bataljonu Necah Jehuda u sastavu izraelske vojske zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali.
SAD planiraju sankcije izraelskom bataljonu sastavljenom od ekstremista
Foto: Beta (AP/ilustracija)
Ovaj izraelski bataljon je uglavnom sastavljen od ultraortodoksnih haredi Jevreja i pripadnika ekstremističke jevrejske omladine koji zastupaju krajnje desničarske stavove i nisu bili uključeni u druge borbene jedinice vojske, prenosi Džeruzalem post.
Tri neimenovana dobro upućena izvora potvrdila su jerusalemskom dnevniku da se očekuje da ce američki državni sekretar Entoni Blinken u narednih nekoliko dana objaviti sankcije bataljonu Necah Jehudi.
 
Ovo ce biti prvi put da je vlada SAD uvela sankcije nekoj izraelskoj vojnoj jedinici zbog njenih aktivnosti na Zapadnoj obali, navodi izraelski dnevnik.
List dodaje da neimenovani izvori tvrde da ce u okviru američkih sankcija biti zabranjene isporuke američke vojne pomoci tom bataljonu.
 
Pored toga, navodi list, pripadnicima ove jedinice neće biti dozvoljeno da učestvuju u obuci sa pripadnicima američke vojske.
 
Netanijahu: Vrhunac apsurda i moralni pad
 
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu osudio je bilo kakve sankcije protiv izraelske vojske, nazvavši takav potez vrhuncem apsurda i moralnim padom.
 
"Izraelske odbrambene snage ne smeju biti sankcionisane", naveo je Netanijahu na društvenim mrežama, preneo je Tajms of Izrael.
 
Netanijahu je dodao da je prethodnih nedelja radio na sprečavanju sankcija protiv izraelskih građana.
  • milicica

    21.04.2024 15:53
    Ljudi moji pa
    jeli to moguce nije ekstremizam sto naoruzavate ih a i sve one koji ratuju
  • Б

    21.04.2024 14:29
    Лицемерје за медаљу
    Кад би лицемерје било олимпијска дисциплина, САД, В.Британија и ЕУ би увек побеђивали...
  • Alo!

    21.04.2024 14:01
    ...
    A gde je komandna odgovornost? Ne deluje ta jedinica valjda kako se njoj prohte, ona je u sastavu armije Izraela ... Licemeri! Po toj logici su za ratni zločin u Srebrenici odgovorni isključivo oni koji su pucali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet