Siljanovska i Pendarovski u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

U drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, Stevo Pendarovski.
Siljanovska je u prvom krugu osvojila dvostruko više glasova od svog glavnog protivkandidata, od kojeg je poražena u drugom krugu prethodnih predsedničkih izbora 2019. godine.
 
Predsednik Izborne komisije Aleksandar Daštevski je ocenio da je prvi krug predsedničkih izbora prošao mirno i da su svi učesnici bili dostojanstveni u ponašanju i postupcima, kao i da nije bili nikavih provokacija.
 
Daštevski je naveo da je na osnovu 89,97 obrađenih biračkih mesta Gordana Siljanovska Davkova osvojila 324.177 glasova ili 39,97 odsto, a da je Stevo Pendarovski dobio 161.393 glasa ili 19,9 odsto.
 
Prema podacima IK, kandidat najveće albanske partije DUI i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani dobio je 110.903 glasova, odnsno 13,68 odsto, a kandidat albanske opozicije, gradonačelnik Gostivara, Arben Taravari 78.110 glasova ili 9,63 odsto.
 
Gradonačelnik skopske opštine Kaproš i lider partije Grom Stevčo Jakimovski dobio je 7.499 glasova (0,92 odsto), kandidatkinja "Levice" Biljana Vankovska 35.949 glasova (4,43 odsto), a gradonačelnik Kumanova i lider partije "Znam" Maksim Dimitrievski 70.996 glasova (8,75 odsto).
Pendarovski je Siljanovsku Davkovu pre pet godina pobedio u drugom krugu izbora sa 435.656 osvojenih glasova (51,65 odsto) prema 377.346 (44,75 odsto).
 
Građani Severne Makedonije su u nedelju u prvom krugu sedmih predsedničkih izbora birali između sedam kandidata.
 
Drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.
  • Suština

    25.04.2024 17:58
    @Debakl EU
    Hvala!
  • Debakl EU

    25.04.2024 12:26
    Ovo je potpuni debakl EU ideje u Makedoniji. Pošto niko neće da napiše ja ću vam objasniti, VMRO se zalaže da se ni po koju cenu ne menja Ustav Makedonije i ne dozvoljavaju da se u Ustav ubacuju Bugari ni po cenu odustajanja od EU puta.
    Pokušavali su Pendarovski i SDSM nekoliko godina da u Parlamentu proguraju promenu Ustava dok je VMRO bio slabiji, ijer pred prošle izbore nije bilo priče o ubacivanja Bugara u Ustav. Nisu uspeli da skupe 2/3 većinu jer je VMRO bio protiv.
    I sada su došli izbori maske su pale i Pendarovski i SDSM je dobio 19%, a sam VMRO 40% što znači da "Apsolutno" nema nikakve šanse za promenu Ustava u Makedoniji i da oni neće u EU ako je uslov "ubacivanje Bugara u Ustav".
    Verovatno će Makedonija u BRICS ili neće nigde jer Ustav sigurno neće menjati to se sada vidi iz glasanja kad je Proevropski SDSM pukao.
    Ovakva glasanja čekaju i Srbiju ubuduće zbog Poglavlja 35, ubedljivo će pobeđivati stranke koje su za odbranu Kosova u sastavu Srbije, a neće u EU ako je to uslov!
  • Zemlja čudesa

    25.04.2024 08:15
    Lep istorijski dokaz da se glupost skupo plaća. 1934. godine je VMRO, u ortakluku sa kolegama ustašama, ubila kralja Aleksandra u Marselju. Danas su nekadašnji teroristi, sa istom ideologijom, na vlasti u Makedoniji i Hrvatskoj, a Srbija je razorena. I sve to samo zato što je Aleksandar imao bolesnu ambiciju da bude veliki kralj Jugoslavije umesto male Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.