Otkazana sednica gruzijskog parlamenta zbog upada demonstranata u zgradu

Parlament Gruzije saopštio je da je otkazana današnja plenarna sednica nakon što su demonstranti koji protestuju protiv zakona o stranim agentima, u sredu pokušali da upadnu u zgradu parlamenta.
Otkazana sednica gruzijskog parlamenta zbog upada demonstranata u zgradu
Foto: Beta/AP
"Zgrada parlamenta i infrastrukturni objekti su pretrpeli štetu nakon što su demonstranti sproveli napad na palatu gruzijskog parlamenta 1. maja. Zbog toga, događaji koji su zakazani da se održe u palati parlamenta danas, 2. maja, sastanak biroa i plenarna sednica, neće biti održani", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da će crveni nivo bezbednosti, koji je proglašen u sredu, ostati na snazi do 14 časova po lokalnom vremenu.
Parlament je u sredu usvojio predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti za strane interese".
 
Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka "Gruzijski san" predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".
Gruzijska policija upotrebila je u sredu uveče suzavac i šok bombe da bi rasterala demonstrante koji su se okupili ispred parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju, zbog toga što se protive usvajanju zakona o stranim agentima.
 
Policija je intervenisala pošto se ispred parlamenta, prema procenama, okupilo oko 40.000 demonstranata nakon što je skupština usvojila zakon o stranim agentima u drugom čitanju, preneo je Rojters.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je nasilje policije u Tbilisiju i pozvala vlasti u Gruziji da ostane na svom kursu na putu ka EU.
  • Yip Man

    03.05.2024 08:44
    Nista bez borbe.
    Gruzijci imaju vise hrabrosti nego ovi SerBski eroji kod nas.
  • Viki

    03.05.2024 07:51
    Pozdravio ih orban
  • Boeser Wolf

    02.05.2024 20:48
    @skf
    Pogrešno misliš. Idi do Gruzije popričaj sa ljudima iznenadio bi se. Vrlo dobro znaju ko su Rusi i pametniji su od Srba dosta. Mene su iznenadili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet