Američki borbeni avion F-16 kojim pilotira AI izveo prvi test let

Eksperimentalni narandžasto-beli borbeni avion F-16 provozao je ove nedelje 75-godišnjeg sekretara Ratnog vazduhoplovstva SAD Frenka Kendala.
Američki borbeni avion F-16 kojim pilotira AI izveo prvi test let
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovom letelicom upravljala je veštačka inteligencija (AI), a ne pilot.
AI je jedan od najvećih napredaka u vojnoj avijaciji od uvođenja na radaru slabo vidljivih letelica tehnologije "stelt" početkom 1990-ih, na koju se oslonilo Ratno vazduhoplovstvo. 
 
Iako tehnologija AI nije u potpunosti razvijena, već se planira flota sa više od 1.000 bespilotnih borbenih aviona, od kojih će prvi biti operativan do 2028. godine.
Simulacija borbe u vazduhu je bila priređena u vazduhoplovnoj bazi Edvards - ogromnom pustinjskom objektu gde je 1947. godine Čak Jeger (1923-2020) probio "zvučni zid", a vojska razvila svoje najtajniju vazduhoplovno-svemirsku opremu. 
 
U tajnovitim simulatorima i zgradama sa slojevima zaštite od nadzora, nova generacija probnih pilota obučava AI da leti u ratu. 
 
Prvi čovek Ratnog vazduhoplovstva Kendal je tu došao da vidi kako veštačka inteligencija leti u realnom vremenu i da izjavi da ima poverenja u njenu buduću ulogu u borbama u vazduhu.
 
"Bezbednosni rizik je to nemati. Mi sada moramo da to imamo", rekao je Kendal za Asošijeted pres pošto je sleteo eksperimentalni avion. 
 
F-16 pod kontrolom veštačke inteligencije, nazvan "Vista", provozao je Kendala uz munjevite manevre brzinom većom od 900 kilometara na sat koji su stvarali pritisak na njegovo telo silom pet puta većom od gravitacije. 
 
Avion je zadate manevre obavio skoro "rame uz rame" s drugim F-16 kojim su upravljali piloti dok su oba aviona jurila na udaljenosti od 300 metara jedan od drugog, pletući se jedan oko drugog pokušavajući da nateraju protivnika u ranjiv položaj.
 
Na kraju jednosatnog leta, Kendal je iskočio iz pilotske kabine s velikikm osmehom. Rekao je da je video dovoljno da bi veštačkoj inteligenciji koja još uči, verovao da će odlučiti da li će ili ne u ratu lansirati oružje.
Mnogo je protivnika te ideje. Stručnjaci za kontrolu naoružanja i humanitarne grupe duboko su zabrinuti da bi veštačka inteligencija jednog dana mogla samostalno da bombama ubija ljude bez daljih konsultacija s ljudima, i traže veća ograničenja njene upotrebe.
 
"Široko je rasprostranjena i ozbiljna zabrinutost zbog ustupanja senzorima i softveru odluka o životu i smrti", upozorio je Međunarodni komitet Crvenog krsta. 
 
Autonomno oružje "neposredan je uzrok zabrinutosti i zahteva hitan, međunarodni politički odgovor", rečeno je dalje.
 
Kendal je rekao da će uvek postojati ljudski nadzor u sistemu kada se koristi oružje.
  • Zamenik zamenika

    04.05.2024 15:54
    Zato je USA jedina svetska sila i biće to još dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.