Čet botovi Gugla, Majkrosofta i OpenAI lagali o EU izborima

Čet botovi sa veštačkom inteligencijom, koje su napravili Gugl, Majkrosoft i OpenAI podelili su pogrešne informacije o predstojećim izborima u Evropskoj uniji.
Čet botovi Gugla, Majkrosofta i OpenAI lagali o EU izborima
Foto: Pixabay
To se navodi u analizi do koje je došao Politiko.
 
Dok je veštačka inteligencija ostala politički neutralna, davala je netačne podatke o datumu izbora i načinu na koji se glasa, navedeno je u analizi nevladine organizacije Democracy reporting international iz Berlina.
Dodaje se da su čet botovi takođe davali pogrešne ili nebitne linkove na Jutjubu ili su izbacivali sadržaj na japanskom.
 
"Nismo bili iznenađeni time što smo utvrdili pogrešne informacije o evropskim izborima, jer čet botovi su poznati po tome da izmišljaju činjenice kada daju odgovor, to je fenomen poznat kao 'halucinacija'", rekao je Mihael Mejer-Rezende, suosnivač i izvršni direktor Democracy reporting international.
U seriji testova sa sličnim pitanjima koje je sproveo Politiko prošle nedelje, čet botovi su odbijali da odgovaraju ili su davali odgovore usmeravajući korisnike da idu na sajtove institucija EU.
 
Mejer-Rezende je rekao da je eksperiment bio dovoljno veliki da ima reprezentativan uzorak.
 
Takođe je ukazao na dokaze o rizicima od takozvanih AI halucinacija, koje se često dešavaju zbog nedovoljno podataka, veza i pogrešnih pretpostavki, uoči evropskih izbora koji treba da se održe od 6. do 9. juna, navodi Politiko.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija