Mond: Palestinske grupe opljačkale 66 miliona iz banaka u Gazi

Naoružane palestinske grupe, od kojih jedna tvrdi da je iz islamističkog pokreta Hamas, ukrale su prošlog meseca ukupno 66 miliona evra iz nekoliko filijala banaka u Gazi.
Mond: Palestinske grupe opljačkale 66 miliona iz banaka u Gazi
Foto: Pixabay
Francuski list "Mond" je imao pristup dokumentu koji je Banka Palestine poslala "određenim međunarodnim partnerima" u kojem se opisuju spektakularne pljačke, uključujući i u njenoj glavnoj filijali u gradu Gazi 16. aprila.
 
Agenciji AFP je Palestinska monetarna uprava (PMA) - nezavisno telo koje nadgleda finansijski sistem na palestinskim teritorijama, saopštila da planira da danas objavi saopštenje o tome.
Po dokumentu do kojeg je došao "Mond", službenici su 16. aprila "primitili da je na plafonu sobe sa sefom izbušena rupa" - objašnjava list precizirajući da su se "kriminalci dočepali kaseta bankomata u kojima je bio ekvivalent sumi od 2,8 miliona evra u izraelskim šekelima".
 
"Mond" piše da su sledećeg jutra, 17. aprila, "naoružane grupe s eksplozivom ponovo ušle u tu zgradu" i raznele boks od betona izliven dan ranije da bi se zaštitio novac i otvorile tri sefa sa 29 miliona evra u različitim valutama.
Potom je 18. aprila druga filijala, najvažnija u centru grada, koju su napali "komandosi" koji tvrde da su "iz najviših vlasti u Gazi" - Hamasa, otišli "sa ekvivalentom od 33,6 miliona evra u izraelskim šekelima".
 
Izraelska vojska je zaplenila "veliku sumu novca koja pripada banci" u toj enklavi - po informacijama "Monda". 
 
Taj dnevnik se poziva i na izraelske medije koji su "u februaru javili da je zaplenjena suma iznosila nekoliko desetina miliona dolara i da je cilj operacije bilo da spreči Hamas da se dočepa te sume".
"Mond" opisuje teškoće zbog rata Banke Palestine da zaštiti svoju likvidnost i da stanovnici Gaze dobiju gotovinu i navodi da u čitavom Pojasu Gaze s dva miliona stanovnika rade samo dva bankomata.
 
List piše i da po svedočenjima iz Gaze i snimcima nadzornih kamera, naoružani i maskirani ljudi pred bankomatima zahtevaju od građana da im daju deo novca koji uzimaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.