Kinezi ponovo šalju pande u SAD: Specifičan vid diplomatije se nastavlja nakon tenzija

Vlasti u Kini se spremaju da pošalju par džinovskih pandi u zoološki vrt u San Dijegu.
Kinezi ponovo šalju pande u SAD: Specifičan vid diplomatije se nastavlja nakon tenzija
Foto: Pixabay
Tako se nastavlja simbolična "diplomatija pande" nakon što je praksa bila ometana usred tenzija između Pekinga i Vašingtona.
Broj pandi koje žive u američkim zoološkim vrtovima naglo je opao u poslednjih nekoliko godina kako su se tenzije povećale između Kine i SAD, prenosi Blic.
 
Zoološki vrt u Memfisu i Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu vratili su svoje pande u Kinu prošle godine nakon sporazuma o zajmu za zadržavanje životinja nije obnovljena. Četiri pande u Zoološkom vrtu u Atlanti trenutno su jedine preostale u SAD, ali njihov ugovor o zajmu ističe kasnije ove godine.
Pande su igrale simboličnu ulogu u američko-kineskoj diplomatiji otkako su uspostavljene formalne veze između dve zemlje 1972. godine.
 
Prve pande su poslate u SAD ubrzo nakon posete predsednika Ričarda Niksona te godine, a još nekoliko je poslato u razne zoološke vrtove u SAD.
 
Ali pitanja o opstanku takozvane "panda diplomatije" postavljala su se u poslednjih nekoliko godina kako su se veze između dve zemlje pogoršavale.
  • Realista

    06.05.2024 08:59
    pingpong
    A nama ništa? Ni neka igračka? Šta kaže prijeCednik, što li je to tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).